Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az alkotmánybíróság korlátozza a karácsonyi vásárt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német alkotmánybíróság helyt adott az egyházak azon keresetének, amelyben ellenezték az üzletek nyitva tartását a karácsonyt megelőző négy vasárnapon. Az alkotmánybírák szerint a vasár- és ünnepnapok a lelki épülést és a fizikai pihenést szolgálják, következésképpen kereskedelmi szempontok ezt nem írhatják felül.

Idén még nyitva tarthatnak az üzletek és áruházak advent valamennyi vasárnapján Németországban, jövőre azonban már érvénybe lép a karlsruhei alkotmánybíróság döntése.

A két legnépesebb német felekezet, a katolikus és a protestáns egyház a berlini szenátus egy korábbi határozata miatt terelte az ügyet jogi útra. Keresetükben rámutattak arra, hogy elvész a humánum, ha mindent kereskedelmi meggondolásoknak vetünk alá és meghajlunk a pénz uralma előtt.

Noha az alkotmánybíróság kifejezetten a Berlinben engedélyezett karácsonyi nyitva tartással foglalkozott, döntése országos érvényű, mert a többi szövetségi tartományban is általános az üzletek adventi nyitva tartása.

A Zöldpárt élén álló Kathrin Göring Eckhardt, aki egyúttal a protestáns egyház egyik vezetője, a döntéssel kapcsolatban kijelentette, hogy a vasárnap ugyan elsősorban a keresztények számára jelent ünnepnapot, de lényegében ajándék a német földön élő más vallásúak számára is.

A katolikus püspöki kar is megkönnyebbüléssel vette tudomásul az alkotmánybírák álláspontját és rámutatott arra, hogy ezzel határt szabtak a karácsony kereskedelmi célú kisajátításának.