Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A helyzet rosszabb, mint a Szovjetunió bukása előtt"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hivatalos vizsgálatot követelnek egy szerintük gyanús körülmények között meghalt orosz újságíró kollégái és barátai. A televíziós újságíró egy nappal azután esett ki 14. emeleti lakásából, hogy megnyert egy fontos pert. A hatóságok azonban azt állították, hogy öngyilkos lett.

Olga Kotovszkaja a Baltikumban található orosz kalinyingrádi enklávé egyik vezető újságírója volt. November 16-án halt meg, amikor kizuhant egy toronyház ablakából, de mivel az orosz média nemigen foglalkozott a hírrel, a nyugati újságok is csak késve értesültek az esetről.

A hatóságok először azt állították, hogy az újságíró öngyilkos lett, de a múlt héten már azt közölték, hogy felmerült a gyilkosság gyanúja és nyomozást indítanak.

Kotovszkaja egy nappal azután halt meg, hogy megnyert egy fontos pert, amelynek nyomán ismét a kezébe került a Kaszkad nevű regionális tévéadó. Az állomást a kilencvenes években alapították, és arról volt ismert, hogy megpróbált objektív maradni és időről-időre bírálta a helyi hatóságokat.

2004-ben azonban hivatalnokok egy csoportja jogi eszközökkel kiszorította Kotovszkaját és átvette az adó irányítását. Ennek azonnal az volt az eredménye, hogy megváltozott a programok hangneme.

Oroszországban angol szóval "raidnek" nevezik azt a gyakori jelenséget, amikor látszólag jogi eszközöket alkalmazó csoportok elveszik tulajdonosaiktól cégeiket, vagy kiszorítják őket azok irányításából.

A helyi parlament egyik képviselője egyenesen politikai gyilkosságnak nevezte az esetet, és elmondta: Kotovszkaja elmesélte, hogyan próbálták rávenni a per leállítására. A képviselő szerint a helyi újságírók tisztában vannak azzal, hogy csak pozitív tartalmú tudósításokat adhatnak a helyi vezetésről. "A helyzet rosszabb, mint a Szovjetunió bukása előtt" - mondta.

Egy New York-i székhelyű újságírói szervezet szerint Oroszország a világ harmadik legveszélyesebb országa az újságírók számára. Az utóbbi kilenc évben 17 riporter lett gyilkosság áldozata vagy halt meg gyanús körülmények között, és csak egyetlenegy esetben ítéltek el gyilkost.