Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországon találták meg a milliárdos elrabolt holttestét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Õrizetbe vettek Budapesten hat embert a három évvel ezelőtt elhunyt osztrák-német milliárdos, Friedrich Karl Flick holttestének ellopása ügyében - írta a Bild. A német lap úgy tudja, hogy a gyanúsítottak több millió eurót követeltek a családtól a holttestért cserébe..

Friedrich Karl Flick hosszas betegség után, életének 79.évében, 2006-ban halt meg a híres osztrák üdülőhelyen, a Wörthi tó melletti Veldenben.

A német iparmágnás családból származó Flick, aki házasodás révén rokonságban állt a Széchényi családdal is, főleg adózási szempont miatt települt Veldenbe; ott is temették el a családi kriptában.

Innen tavaly novemberben a koporsójával együtt váratlanul eltűnt a holtteste. Ismeretlen személyek, feltehetően az éjszaka leple alatt elmozdították a koporsót fedő, gránitból készült, száz kilogrammos sírfedelet, és a koporsót valószínűleg teherautón szállították el.

A rablók - a gránitkövön látható néhány karcoláson kívül - nem hagytak nyomot maguk után.

Az osztrák rendőrség előbb zsarolási szándékra gyanakodott, de a sírgyalázás óta nem jelentkezett senki pénzt követelve - legalábbis a hatóság nem tudott ilyesmiről, így a tett indítéka egyelőre rejtélyes. Flick rokonai minden esetre 100 ezer euró jutalmat ígértek annak, aki segít felkutatni a holttestet.

A nyomozást idővel egész Európára kiterjesztették. A hét végén Magyarországon bukkantak rá a koporsóra és benne a holttestre, amelyeket már át is adtak az osztrák hatóságoknak, amelyek feltételezik, hogy magyar bűnszövetkezet hajtotta végre a sírgyalázást és egyelőre ismeretlen okból letett váltságdíj követeléséről.

Friedrich Karl Flick neve egyébként összefonódott a második világháború utáni legnagyobb németországi pártpénzelési botránnyal. A vizsgálatok kiderítették, hogy 1969 és 1980 között cégeitől mintegy 25 millió márkát juttattak a Bundestagban képviselt valamennyi pártnak. Flick ellen ugyan nem indult eljárás az ügyben, de vállalatának egyik menedzserét és két minisztert adócsalás miatt elítéltek.

Flick 1985-ben adta el vállalatbirodalmát a Deutsche Banknak. Vagyonát halálakor öt-hatmilliárd euróra becsülték.