Inforádió

Meghallgatom Élő adás

75 ezer dollár ér egy feldarabolt albínó teste

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több ezer embernek kell bujkálnia Kelet-Afrikában a bőrszíne miatt - írja jelentésében a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold. Az a tévhit, hogy az albínók szervei csodás gyógyító erővel bírnak, ahhoz vezetett, hogy több tucat embert öltek meg idáig.

Kelet-Afrikában 75 ezer dollár ér egy feldarabolt albínó ember teste - derül ki a Vöröskereszt és Vörös Félhold jelentéséből, és emiatt a pigment betegséggel sújtottak az életüket féltik.

Még a szomszédjainál demokratikusabbnak tartott Kenyában is megjegyzéseket tesznek az albínókra és arra, hogy mennyi pénzt érnek. Tanzániában és Burundiban azonban az elmúlt két évben közel hatvan embert öltek meg azért, mert afrikai létükre fehér volt a bőrük, és ennek a tudatlanok valamilyen varázserőt tulajdonítottak.

A jelentés szerint 10 ezren bujkálhatnak. Októberben az úgynevezett "vadászok" megöltek és megcsonkítottak egy 10 éves fiút, és súlyosan megsebesítették az apját, aki meg akarta védeni.

Bőrszínűk miatt sok országban diszkriminálják vagy zaklatják őket, de az albínók testrészeire Tanzániában a legnagyobb a kereslet, ahol a gazdag vásárlók egyfajta talizmánnak használják azokat, hogy jó szerencsét és gazdagságot hozzanak.

Az albínó gyerekek számára további stigmát jelent, hogy kilencven százalékukat egyedül az anyjuk neveli, az apák ugyanis lelépnek, mert azzal vádolják a nőket, hogy fehérekkel folytattak viszonyt.

Egyes közösségekben retardáltnak tartják az albínókat, akik ezért gyakran nem járhatnak iskolába. Emiatt pedig csak egyszerűbb, a szabad ég alatt végzett munka jut nekik, ami miatt viszont ki vannak téve a bőrrák veszélyének.

A panaszok mellett az albínók azt mondják: a gyilkosságok és a fenyegetés miatt jobban odafigyelnek rájuk és így több szó esik helyzetükről.