Valószínűleg halál vár a brutális merénylőre

Infostart
2009. november 27. 20:00
Bár az élet megy tovább, elemzők szerint Mumbai - India pénzügyi központjának - hatóságai nem tesznek meg mindent azért, hogy megakadályozzák az egy évvel ezelőtti vérengzéshez hasonló eseteket. Több ezer ember emlékezett a 166 halottat követelő terrortámadás áldozataira.

Az ikonikus Tádzs Mahal szállodánál nem kezüket összetevő nők üdvözlik hagyományos hindu köszöntéssel a vendégeket, hanem biztonsági őrök, akik átkutatják a belépők csomagjait. A Leopold kávézóban - sok turista kedvelt szórakozóhelyén - egy golyó által megrepesztett tükör idézi az áldozatok emlékét. A zsidó központban, még mindig golyó ütötte nyomokat látni a falakon, a mumbai vasútállomáson pedig több ezren álltak meg, hogy csenddel emlékezzenek a halottakra, akiket 10, mindenre elszánt fegyveres ölt meg, amikor egy éve vérengzésbe kezdett a városban. Az állomásra látogatók közül 3700-an adtak vért a szolidaritás jeleként.

A támadás nyomán könyveket adtak ki, filmeket mutattak be és megjelent egy véres videojáték is, de kommentátorok szerint nem történt olyan önvizsgálat, mint Amerikában szeptember 11. után. A hatóságok létrehoztak egy különleges rendőri egységet, amely a szomorú évfordulón új fegyvereivel felvonult az utcákon, és a rendőrfőnök közölte, kész lemondani, elemzők úgy látják: a város ugyanolyan sebezhető, mint volt. Ennek egyik oka, hogy a rendőrség a politikai csatározások túsza maradt.

Ennek ellenére India több terrortámadást hiúsított meg az elmúlt évben és az Egyesült Államok folyamatosan nyomást gyakorol a korábbi ellenségre, Pakisztánra, hogy a rivalizálás helyett saját szélsőségeseivel, így a tálibokkal foglalkozzon. Hosszú idő után szerdán Pakisztán vádat emelt hét férfi ellen, akiknek közük lehetett a támadáshoz.

A tíz támadó pakisztáni területről érkezett, motorcsónakkal a város tengerpartjára, majd tömegközlekedési eszközökkel és taxikkal a város több fontos pontjára hajtottak, ahol módszeres gyilkolásba kezdtek. A rendőrségnek és katonaságnak csak néhány nap után sikerült végezni velük. Az egyetlen túlélő támadó, Adzsmal Kaszab pere tovább folytatódik és minden valószínűség szerint halálra ítélik.