eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több pénzt akar a kormány a sportrendezvények biztosításáért - videó

A francia kormány a jövőben a valós áron akarja megfizettetni a labdarúgó mérkőzések és más nyilvános tömegrendezvények, megmozdulások szervezőivel a helyszínek rendőri biztosítását. A nyilvános rendezvények szervezői most is fizetnek a rendőrségnek a helyszín biztosításáért, ebből a tevékenységből az államnak évente mintegy 30 millió eurós bevétele származik, ám a belügyminiszter szakértői szerint a szolgáltatások erősen alulszámlázottak.

A francia kormány a jövőben a "valós áron" akarja megfizettetni a labdarúgó mérkőzések és más nyilvános rendezvények, megmozdulások szervezőivel a helyszínek rendőri biztosítását. Brice Hortefeux belügyminiszter úgy véli, a sportmérkőzések, a kerékpár és egyéb, a nyilvános tereken, utakon zajló versenyek, filmforgatások vagy piacok rendjének a felügyelete, a különleges szállítmányok, például a nagy értékű művészi alkotások országúti biztosítása nem minősül közfeladatnak, ezért semmi sem indokolja, hogy azok magas költségét az adófizető polgárok állják.

A belügyi tárca vezetője a kormány új tervét a francia országgyűlés alsóháza előtt jelentette be, nem titkolva, hogy az intézkedés elsősorban a labdarúgást érinti majd. Tarthatatlannak nevezte, hogy az első liga minden bajnoki fordulójára átlagosan tizenegy, 80 rendőrből álló mobil egységet, azaz csaknem kilencszáz közeget kell mozgósítaniuk, az olyan kiemelkedő mérkőzések esetén, mint amilyen például a Paris Saint-Germain és az Olympique Marseille örökrangadója pedig ennek csaknem a dupláját.

A belügyminisztérium a jövőben sokkal egyértelműbbé fogja tenni, hogy mi az, amiért fizetni kell, és mi az, ami az állam feladata - mondta Brice Hortefeux. A fociklubok például jelenleg csak a stadionokon belül szolgálatot teljesítő rendőrök munkáját fizetik meg, a jövőben azonban várhatóan a létesítményen kívül készenlétben várakozók után is benyújtják nekik a számlát.


A belügyminiszter a fentiek mellett az óradíjak terén is rendet akar tenni. A jelenlegi alig több mint 12 eurót, közel 3200 forintot túlságosan alacsonynak tartja, és azt az őrző-védő cégeknél alkalmazott átlagos szintre, 20 euróra, azaz mintegy 5300 forintra akarja emelni, nem titkolva, hogy középtávon 35 eurós, több mint kilencezer forintos órabért tart méltányosnak. Hasonló díjfelzárkóztatás várható az országúti kíséretekben résztvevő rendőrségi gépkocsik, motrokerékpárok díjszabása esetében is.

A "felzárkóztatás" teremészetesen főleg a nagy focikluboknak fog fájni, azok ugyanis már most meglehetősen sokat fizetnek az államnak. Az Olympique Lyon például az elmúlt 19 mérkőzéshez kapcsolódó rendőri tevékenységért 435 ezer eurót, valamivel több mint 116 millió forintot fizetett, és riválisának, az Olympique Marseille-nek benyújtott számla is közelítette a 400 ezret.

Ez utóbbi klub elnöke egyébként éppen a növekvő kiadásokra való tekintettel néhány napja azt mondta: "meg kell tanulnunk normális viszonyok között focizni". Jean-Claude Dassier szerint kibírhatatlan, hogy mindinkább csak rendőri felügyelet mellett lehet mérkőzést szervezni, már csak azért is, mivel az a kluboknak rendkívül sok pénzébe kerül. Az elnök dühöngése érthető, hiszen az OM-nek egyetlen mérkőzés, a betegség miatt korábban elhalasztott Paris Saint-Germain elleni rangadó biztosításáért nemrég 150 ezer eurót kellett leszurkolnia.

A belügyminisztérium illetékesei azt mondják, igaz ugyan, hogy az áremelés nagyobb bevételt fog eredményezni számukra - a nyilvános rendezvények rendőri biztosításából az állam kasszájába évente mintegy 30 millió euró, több mint nyolcmilliárd forint folyik be -, de alapvető céljuk az, hogy minél több rendőrt tudjanak felszabadítani más, fontosabb munkára. Vagyis a rendőrök iránti keresletet akarják csökkenteni.

A párizsi rendőrség például immár rendszeresen egyeztet a közutakon tartott sportrendezvények szervezőivel, és szisztematikusan azt kéri tőlük, hogy saját körükből biztosítsák a rendfenntartók legnagyobb részét. "Ily módon nem kell minden utcasarokhoz egyenruhás rendőrt állítanunk, amivel több ezer munkaórát spórolunk meg, munkatársaink pedig a bűnmegelőzésre és bűnüldözésre fordíthatják energiájukat" - magyarázta az intézkedés lényegét nemrég a francia főváros rendőrfőkapitánya.

A tervezett lépések miatt a belügyminiszter komoly ellenállásra számíthat az érintettek részéről, ezért máris jelezte, hogy rövidesen találkozóra hívja az első labdarúgóliga csapatainak képviselőit, melyet valószínűleg a rögbisekkel való tanácskozás követ majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×