Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bevándorlómentes napot szerveznek Franciaországban a bevándorlók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Milyen egy nap bevándorlók nélkül Franciaországban? - ezt akarja megmutatni egy alapvetően migránsokból álló, alig néhány hónapja létrejött mozgalom 2010. március 1-jén. A szervezők ily módon akarnak tiltakozni az ellen, hogy szerintük a Fillon-kormány folyamatosan szigorítja a külföldiek letelepedésének feltételeit, és arra hívják fel a franciaországi bevándoroltakat, hogy egy teljes napon át ne dolgozzanak és ne kereskedjenek, azaz ne vásároljanak és ne adjanak el semmit.

A "24 óra bevándorlók nélkül" nevet viselő mozgalom ötlete egy francia-marokkói állampolgárságú újságíró kezdeményezésére jött létre. A Franciaországban élő, a közel-keleti származásúaknak szóló Courrier de l'Atlas címet viselő lapnak dolgozó 35 éves Nadia Lamarkbi a sajtónak nyilatkozva azt mondta: már régóta szeretne tenni valamit a bevándorlókat szerinte folyamatosan sújtó megvetés ellen.

A mintát az egyesült államokbeli spanyol származásúak egy része által 2006. május 1-jén megtartott gazdasági bojkottról vette, és szervezőtársaival közösen úgy vélik: kellő számú csatlakozó esetén a franciák látni fogják, hogy a bevándrolók munkája nélkül lelassul gazdaságuk.

A kezdeményezésre egyébként politikailag rendkívül kényes időszakban kerül sor, jövő március 14-én és 21-én tartják ugyanis Franciaországban a helyhatósági választásokat. Márpedig az máris nyilvánvaló, hogy a gazdasági válság kezelése és az abból való kilábalás kérdése mellett a bevándorlás és a külföldiek beilleszkedése lesz a másik legkomolyabb kampánytéma.

A Jean-Marie Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Front előretörését érzékelve a Nicolas Sarkozy egyik leghűségesebb szövetségévé vált integrációs miniszter például nemrég országos vitát kezdeményezett a nemzeti identitásról, a munkaügyi miniszter pedig az illegális külföldi bevándorlók foglalkoztatása ellen hirdetett hadjáratot.

A téma szakértők szerint a választásokat követően sem fog lekerülni a napirendről, a francia integrációs modell ugyanis egyre inkább a kifulladás jeleit mutatja. A közel-keleti, elsősorban az Algériából származó bevándorlók második, harmadik generációjának a közvélemény-kutató intézetek által immár jól mérhető része például nyíltan ellenséges magatartást tanúsít Franciaországgal és általában a franciának minősülő értékekkel szemben, büszke gyökereire, vallására, és azokat egyre látványosabb módon ki is fejezi.

Egy kifejezetten erőteljes megnyilvánulásra legutóbb egy hete, az algériai fociválogatott Egyiptom csapata elleni győzelmét követően került sor. A párizsi Champs-Elysée sugárút megtelt ünneplő, algériai zászlókat lobogtató tömeggel, a vidéki városokban pedig az algériai származású fiatalok dudáló autókon cirkálva hajnalig hirdették a nagy örömet.

Az eset sokkolta a közvélemény egy részét, annál is inkább, mivel az ünneplés pillanataiban az amúgy nagyrészt ugyancsak bevándorlók gyermekeiből álló francia válogatott még javában erőlködött az írek ellen a továbbjutásért. Az eset kapcsán az ismét komoly népszerűségnek örvendő Le Pen azt mondta: az ünneplők megmutatták valódi nemzeti érzelmüket, és segíteni kell nekik, hogy az általuk szeretett országban tudják folytatni életüket.

A politizálódás veszélyét érzékelve q "24 óra bevándorlók nélkül" szervezői azt mondják, minden politikai párttól távol tartják magukat, és igyekeznek humorral viszonyulni a kérdéshez. Nicolas Sarkozy államfőt például az akción való részvételre szólították fel, úgy vélik ugyanis, hogy bevándorló szülők gyermekeként érintettnek érezheti magát.