Hiába terjed a vírus, nem oltatják magukat a németek

Infostart
2009. november 19. 17:10
Németországban is gyors ütemben terjed az újinfluenza. A berlini járványügyi intézet közlése szerint a fertőzésben megbetegedettek száma megközelíti a 76 ezret, és 20 fölé emelkedett a halottak száma.

A berlini Robert Koch Intézet úgy tudja, hogy csupán az elmúlt héten közel 15 ezren fertőződtek meg az új típusú influenzában, de a szakértők úgy vélik, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa, mert nem minden megbetegedésről értesülnek.

A lakosság fenntartása változatlanul nagy az oltóanyaggal szemben. Felmérések szerint eddig alig polgárok alig 13 százaléka tervezi, hogy beoltatja magát.

További problémát jelentenek az oltóanyag-ellátás terén mutatkozó fennakadások, ezért a hatóságok a média útján próbálnak hasznos tanácsokkal fellépni a járvány leküzdésére.

Ezek között első helyen szerepel a gyakori kézmosás. További jó tanács, hogy az emberek kerüljék a kézfogást vagy a szívélyes öleléseket, köhögés, illetve tüsszentés esetén pedig ne a kezüket tegyék a szájuk elé, hanem egyrészt forduljanak el, másrészt könyök tájon a karjukba köhögjenek.

Az elmúlt napokban komoly aggodalmat keltett, hogy több idős és egy 21 hónapos gyermek közvetlenül az oltás után halt meg. Az egészségügyi hatóságok még vizsgálják az oltás és a bekövetkezett halálesetek közötti lehetséges összefüggéseket, a legtöbb esetben azonban már kimutatták: az érintettek különböző, már korábban szerzett megbetegedésekben szenvedtek.

A német gyermekorvosok szövetsége arra int, hogy a gyermekek mielőbbi beoltására van szükség. Hangsúlyozzák azt is, hogy mielőbb oltassák be magukat azok, akiknek újszülöttekkel van dolguk, mert két hónapos kor előtt nem szabad semmilyen védőoltásban részesíteni a csecsemőket. A német határhoz közel fekvő svájci Bázel kantonban is egy csecsemő volt az újinfluenza első áldozata.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást