Egy év - mínusz egymillió munkahely

Infostart
2009. november 17. 21:00
Egymilliónál több munkahely vált fölöslegessé a német iparban január elseje óta - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből. Az adatok alátámasztják Angela Merkel kancellár véleményét, aki kormányprogramja ismertetésekor nem titkolta, hogy Németország még nem vészelte át a nehéz időszakot, és a válság a jövő év során éri el a tetőfokát.

Amit eddig csak félve rebesgettek, az most adatokkal bizonyíthatóan bekövetkezett: a szövetségi statisztikai hivatal most közétett jelentése szerint az év eleje óta 1,2 millió munkahely szűnt meg Németországban. Kiváltképpen a feldolgozóipart sújtja a válság: január óta ebben az ágazatban több, mint 850 ezer állás vált fölöslegessé.

Az, hogy emiatt nem kongatták még meg a vészharangot, arra vezethető vissza, hogy az elbocsátott alkalmazottak zöme munkaközvetítő cégekkel állt szerződésben, és őket jelenleg más területen próbálják elhelyezni.

Különösen aggasztó, hogy az elbocsátások üteme gyorsul: szeptemberben az autó- és gépgyárak, valamint a beszállító cégek csaknem negyed millióval kevesebb dolgozót alkalmaztak, mint egy hónappal korábban.

A berlini gazdaságkutató intézet egyik vezetője ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy a számos kedvező jel ellenére a fellendülés üteme még távolról sem tudja kiegyensúlyozni a válságnak a foglalkoztatottságra gyakorolt kihatását.

Noha a német ipar húzóágának tekintett export javulóban van, a megrendelések egyelőre mégsem elegendőek az ágazat kapacitásának teljes kihasználására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást