A világ 10 legboldogabb városából 5 európai

Infostart
2009. november 16. 09:27
A világ tíz legboldogabb városából öt európai, és az öreg kontinens immár gazdagabb régió, mint az Egyesült Államok. Mindezek nyomán "szerény szuperhatalomként" kezdik emlegetni Európát. A londoni Sunday Times pedig arról ír: Európa jobban vészelte át a válságot, mint Amerika.

Demokratikus deficit, nemzeti ellentétek, heves vita az integrációról, a gazdagok lenyúlási kísérletei - azt lehetne hinni, hogy az Európai Unió távolról sem az a befolyásos szervezet, ami szeretne lenni. Ezért is meglepő, hogy a gyakran euroszkeptikus húrokat pengető Sunday Times is kritika nélkül idézi a Newsweeket, amely "szerény szuperhatalomnak" titulálta Európát.

A lap megjegyzi: a pénzügyi válságot Európa jobban átvészelte, mint az Egyesült Államok, és győzött kapitalizmus keményebben szabályozott kontinentális modellje, amelyet még a tengerentúlon is követnek. Európa nyert Amerikával szemben a krízisből való kilábalásért folyt versenyben és kevesebb embert tett az utcára a válság hónapjaiban, mint az Egyesült Államok - teszi hozzá. A Boston Consulting Group nevű tanácsadó cég jelentése szerint pedig az öreg kontinens 3 és fél billió dollárral gazdagabb, mint az Egyesült Államok és Kanada együttvéve.

A világ tíz legboldogabb városából öt európai, bár az első Rio de Janeiro - jegyzi meg a Sunday Times. Tegyük hozzá: a listán szereplő egyetlen amerikai várost, San Franciscót a legeurópaibb amerikai metropoliszként szokták emlegetni.

Európa határain kívül 71 ezer katona teljesít szolgálatot - ezzel is növelve a kontinens nemzetközi befolyását - írja a Sunday Times. Igaz ugyanakkor, hogy ezek nagy része valójában NATO- és nem európai uniós alakulat tagja.

Az úgynevezett "európai külügyminiszter" kinevezésével az unió a világ legnagyobb diplomáciai szolgálatát állíthatja fel 7 000 alkalmazottal.

Mindezt azonban ellensúlyozza, hogy a héten kinevezendő "európai elnök" - Tony Blair megtorpedózása után - nem lesz világszerte ismert, karizmatikus vezető. A közös diplomáciai szolgálat ellenére pedig a tagállamok korántsem értenek mindig egyet fontos külpolitikai kérdésekben.