Sokkoló statisztika: 200 millió gyerek éhezik a világon

Infostart
2009. november 12. 21:00
200 millió gyermek maradt vissza a növésben az alultápláltság miatt - közölte jelentésében az ENSZ gyermekvédelmi ügynöksége. Az UNICEF arra figyelmeztet, hogy ha nem kezelik az okokat, akkor a probléma megoldása hatalmas összegeket emészt majd fel a jövőben.

A világon 200 millió gyerek nem kap elegendő ennivalót és ezért nem nő - ezt a sokkolót statisztikát tette közzé az ENSZ szakosított szervezete. Az UNICEF új jelentése szerint ezeknek a gyerekeknek a kilencven százaléka Afrikában és Ázsiában él, ami azt jelenti, hogy 20 millió hasonló sorsú gyerek található Európában és az amerikai kontinensen.

A gyerekek növekedését nem csak az akaszthatja meg, ha ők nem kapnak eleget enni, de az is, hogy az anyák is éheznek.

A statisztika szerint a gyermekhalálok több, mint harmadánál az alultápláltság az egyik kiváltó ok: immunrendszerük ugyanis túl gyenge, hogy szembeszálljon a betegségekkel.

Szakértők szerint a segélyezők túl keveset költenek az éhező gyerekek táplálására Afrikában, szemben például az AIDS megfékezésére adott pénzekkel. Az AP szerint az AIDS csak a gyermekhalálok két százalékát okozza, de az Egészségügyi Világszervezet hatszor annyit költött rá tavaly, mint az élelmezési programokra.

Ázsiában ugyanakkor sikerült csökkenteni a gyerekek alultápláltságát - 19 év alatt 14 százalékkal.

Míg a segélyszervezetek azt akarják, hogy több pénzt költsenek az élelmezési programokra, gazdasági elemzők szerint a problémát ott sikerült visszaszorítani, ahol beindult a gazdasági növekedés.

A világon jelenleg egymilliárd ember alultáplált vagy éhezik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást