Németországban is egyetemfoglalással tiltakoznak a diákok

Infostart
2009. november 12. 12:20
Tiltakozó akcióba kezdtek és több egyetemet is megszálltak Németországban a hallgatók, akik az oktatási rendszer átformálása ellen emelték fel szavukat.

Ellenkezésre talált a diákok körében a német felsőoktatási reform, amelynek keretében a diplomaszerzés lehetőségét az Európai Unió ajánlatai értelmében módosították. Mivel a tiltakozások eddig nem jártak eredménnyel, a hallgatók most radikális eszközökhöz folyamodtak és közel 20 városban megszállták az oktatási legnagyobb előadótermeit.

A müncheni egyetem szóvivője ezzel kapcsolatban közölte, hogy ameddig az akció békés keretben zajlik, addig nem tervezik a karhatalmi erők behívását. Utalt arra is, hogy a diákság küldöttsége ma megbeszéléseket folytat a rektorátus képviselőivel, de nem titkolta, hogy az egyetemek gazdaságossá tétele érdekében aligha lehet szó a hallgatók által szorgalmazott tandíj megszüntetéséről. Nem zárkózott el azonban az elöl, hogy az oktatási reform kérdését vitaalapként kezeljék.

Az Európai Unió szorgalmazására Németországban is bevezették a rövidebb időn belül történő diplomaszerzés lehetőségét, a diákság szerint ez azonban távolról sem segíti elő a későbbi elhelyezkedést, mert a cégek szinte kizárólag a magasabb szintű végzettséget felmutató diplomásokat keresik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást