eur:
393.63
usd:
369.03
bux:
65691.74
2024. április 23. kedd Béla

Fejlesztésre kell fordítani a "hazafias hitelt"

Várhatóan harmincötmilliárd eurós (950 milliárd forintos) hitel felvételét javasolja a francia államnak az a bizottság, amely az államfő kezdeményezésére állt fel idén augusztusban, és amelynek az volt a feladata, hogy meghatározza azokat a legfontosabb cselekvési irányokat, befektetéseket, amelyekre a leendő nagy nemzeti kölcsönt érdemes majd fordítani. A szakirodalom által hazafias hitelként is emlegetett kölcsönfelvételi formáról Nicolas Sarkozy idén júniusban beszélt először a parlamenti képviselőknek a versailles-i kastélyban tartott rendhagyó beszédében, és akkor azt a válságkezelés egyik lehetséges eszközeként mutatta be.

Az elnök az ügy nemzeti jellegét azzal is igyekezett aláhúzni, hogy a leendő kölcsönnel kapcsolatos stratégia kidolgozására külön testületet állított fel, melynek vezetésére két egykori miniszterelnököt, a jobboldali Alain Juppét és a szocialista Michel Rocard-t kérte fel.

A huszonkét tagú bizottság három hónap alatt készítette el jelentését, és azt jövő csütörtökön adja át az államfőnek. A dokumentumban a szakértők hangsúlyozzák: a hitelnek csak akkor van értelme, ha az arra szolgál, hogy felkészítse Franciaországot "a jövő kihívásaira" és "biztosítsa az átmenetet egy újfajta fejlődési modell felé".

E célból hét területet határoztak meg, amelyekkel a kormánynak kiemelkedően kell foglalkoznia. A felsőoktatás, valamint a hozzá kapcsolódó kutatások támogatására nem kevesebb mint tíz milliárd eurót (270 milliárd forint) javasolnak, melynek egy részét az egyetemek mellett működő, azok finanszírozására szolgáló alapítványok feltőkésítésére fordítanának. Ami mellesleg a francia felsőoktatás szerveződését az amerikai egyetemek mintájára szabná át.

A testület kiemelt támogatást javasol a digitális, valamint a biogazdaság fejlesztésére - ez utóbbi alatt egyebek mellett a gyógyszer- és egészségügyi kutatásokat kell érteni -, a környezetkímélő technológiák kidolgozására és bevezetésére, valamint a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kutatásokra és beruházásokra.

A fentiek mellett a "jövő városa" program keretében egy olyan alap létrehozását javasolják, amelyből az épületek, lakások környzetkímélőbbé tételét - azaz egyebek mellett hőszigetelését -, valamint a hatékonyabb és környezetkímélőbb településszervezés és közlekedés kialakítását finanszírozzák majd. A "jövő mobilitása" címszó alatt pedig azokról a pénzekről esik szó, amelyeket az elektromos gépkocsikat, a működésükhöz szükséges akkumulátorokat, valamint a "holnap" helikoptereit és repülőgépeit érintő kutatás-fejlesztésekre kell fordítani.

A Juppé-Rocard testület óva int attól, hogy a leendő hitel akármilyen kis részét működtetésre vagy fenntartásra fordítsák, és bár a pénzek elköltésének szigorú követését és ellenőrzését javasolják, azt újabb állami struktúra - például egy újabb minisztérium - felállítása nélkül kívánják megvalósítani.

A kérdésről valószínűleg februárban születik végleges döntés, az államfő ugyanis a nyári bejelentése alapján várhatóan három hónapot ad a Fillon-kormánynak, hogy a jelentést konkrét cselekvési tervvé alakítsa, illetve, hogy eldöntse: a javasolt pénzösszeget közvetlenül a francia állampolgároktól vagy a pénzpiacokról szerzi-e majd be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×