Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A zsarolással elérte Phenjan, amit akart

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A két Korea tengeri összecsapása ellenére Phenjanba látogat az amerikai elnök különmegbízottja - erősítette meg Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A vizit néhány nappal előzi meg Barack Obama elnök szöuli útját. Észak-Korea egy ideje már harcosan követeli, hogy az Egyesült Államok közvetlen tárgyalásokat kezdjen vele.

Úgy tűnik, a fenyegetőző Észak-Korea megkapta, amit akart: sikerült a világ nyilvánossága előtt elérnie, hogy az Egyesült Államok magas rangú diplomatát küldjön Phenjanba. Stephen Bosworth, Barack Obama elnök különmegbízottja annak ellenére az észak-koreai fővárosba látogat, hogy a héten összecsapott egymással a dél- és észak-koreai haditengerészet.

Phenjan korábban azzal fenyegetett, hogy újabb atombombákat állít hadrendbe, ha a papíron még mindig háborús ellenség Egyesült Államok nem kezd vele diplomáciai tárgyalásokat. Clinton asszony viszont azt mondta: a követ missziója csak az úgynevezett hatpárti tárgyalások újraindítását célozza. Ezek a megbeszélések az észak-koreai atomprogramról, illetve annak leállításáról folytak, de áprilisban a sztálinista ország küldöttei felálltak az asztaltól.

Clinton azzal akarta érzékeltetni, hogy nem Phenjan diktál, hogy közölte: az amerikai követ csak "a közeljövőben" látogat Észak-Koreába, ami azt jelenti, hogy valószínűleg valamikor az év vége előtt kerül sor a vizitre. Néhány hónapja Bill Clinton volt elnöknek kellett Phenjanba mennie, hogy elhozzon két, vitatott körülmények között elfogott amerikai riportert.

A keddi tengeri összecsapás nyomán nőtt a feszültség mindössze néhány nappal azelőtt, hogy Barack Obama amerikai elnök megkezdené ázsiai körútját. Szerdán Dél-Korea további két hadihajót vezényelt a vitatott tengeri határhoz.