eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fellendülőben a német gazdaság

Berlinben a gazdasági minisztérium szóvivője megerősítette, hogy szeptemberben tovább gyorsult Németország gazdasági növekedésének üteme. Ebből szakértők azt a következtetést vonják le, hogy az ország lendületesen lábal ki a válságból.

Annak ellenére, hogy gazdaságkutató intézetek és bankok a gazdaság visszaesésétől tartanak, a német üzleti körök már fényt látnak az alagút végén. Ezt erősítette meg az a Berlinben közétett minisztériumi felmérés, amely szerint az előző hónaphoz viszonyítva szeptemberben közel három százalékos volt a növekedés üteme. Ez gyorsulást jelent, mert augusztusban csak 1,8 százalékkal termeltek többet, mint júliusban. A legnagyobb mértékben a beruházási javak termelése jött lendületbe, a leggyengébb láncszem pedig az építőipar volt.

A borúlátók viszont azzal érvelnek, hogy a biztató jelentések még messze elmaradnak a válság előtti adatok mögött, ugyanis éves viszonylatban tekintve a szeptemberi össztermelés még mindig csaknem 13 százalékkal maradt el a 2008-as szinttől.

A fellendülés élénkítése céljából a kormány újabb, közel 8,5 milliárd eurós gazdaságösztönző tervet fogadott el a jövő évre. Megvalósítására csak a törvényhozás beleegyezése után történhet meg, de megfigyelők szerint a gyorsított eljárással a jövő hónapra tervezett szavazás zöld lámpát ad a keresztény-liberális koalíció tervének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×