Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fellendülőben a német gazdaság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben a gazdasági minisztérium szóvivője megerősítette, hogy szeptemberben tovább gyorsult Németország gazdasági növekedésének üteme. Ebből szakértők azt a következtetést vonják le, hogy az ország lendületesen lábal ki a válságból.

Annak ellenére, hogy gazdaságkutató intézetek és bankok a gazdaság visszaesésétől tartanak, a német üzleti körök már fényt látnak az alagút végén. Ezt erősítette meg az a Berlinben közétett minisztériumi felmérés, amely szerint az előző hónaphoz viszonyítva szeptemberben közel három százalékos volt a növekedés üteme. Ez gyorsulást jelent, mert augusztusban csak 1,8 százalékkal termeltek többet, mint júliusban. A legnagyobb mértékben a beruházási javak termelése jött lendületbe, a leggyengébb láncszem pedig az építőipar volt.

A borúlátók viszont azzal érvelnek, hogy a biztató jelentések még messze elmaradnak a válság előtti adatok mögött, ugyanis éves viszonylatban tekintve a szeptemberi össztermelés még mindig csaknem 13 százalékkal maradt el a 2008-as szinttől.

A fellendülés élénkítése céljából a kormány újabb, közel 8,5 milliárd eurós gazdaságösztönző tervet fogadott el a jövő évre. Megvalósítására csak a törvényhozás beleegyezése után történhet meg, de megfigyelők szerint a gyorsított eljárással a jövő hónapra tervezett szavazás zöld lámpát ad a keresztény-liberális koalíció tervének.