Megreformálná az EU a támogatási rendszert

Infostart
2009. november 6. 12:15
Gyökeresen meg akarja reformálni az Európai Unió költségvetését az Európai Bizottság, s ez dühíti a tagállamok különböző régióit. A térségek támogatására az EU eddig a büdzsé hatalmas részét költötte. Brüsszelben azonban úgy vélik: jobban ellenőrizni kell, hova megy a pénz, és azt a tagállamoknak és nem közvetlenül a térségeknek kellene adni.

Az Európai Unió minden évben a csoport nemzeti össztermékének egy százaléka körüli összegből állítja össze költségvetését. A kiadások tetemes részét eddig az agrártámogatások és a különböző térségeknek adott közvetlen támogatások tették ki. A Brüsszeli Bizottság azonban a 140 milliárd eurós évi büdzsé "gyökeres reformját" tervezi, ami máris felháborodást váltott ki az eddig közvetlenül Brüsszelből támogatott térségek körében.

A Financial Times megszerzett egy olyan EU-dokumentumot, amely szerint az uniónak szigorúbb módon kellene ellenőriznie, mire is használják fel a pénzt a régiókban. Az ellenőrzési jogot azonban az érintett tagállamok kezébe adná. A belpolitikailag megosztott országokban azonban ez félelmeket kelthet attól, hogy a kormánypártok elégtételt vehetnek az esetleg a régiókban erősebb ellenzékiek felett.

Féltik az összesen 50 milliárd eurós regionális tortából kapott szeletüket a gazdag térségek is, amelyek közül több még most is kap támogatást. De nem tetszik az ötlet a szegényebb közép- és kelet-európai államok térségeinek sem - jegyzi meg az FT.

Mercedes Bresso, az olaszországi Piemont kormányzója közölte is Manuel Barroso bizottsági elnökkel: a javaslatnak a kukában a helye. Danuta Hübner volt lengyel biztos, most lengyel európai parlamenti képviselő szerint pedig az elképzelés szembemegy mindazzal, amit az utóbbi években a Bizottságtól hallottak.

Brüsszel viszont azzal magyarázza - bár nem igazán érthetően - a 2014-től tervezett módosítást, hogy arra "globalizáció üteme" és a tagországoknak a gazdasági válság miatt megromlott költségvetési helyzete miatt van szükség.

A mezőgazdasági és regionális támogatások eddig az EU-költségvetések több mint kétharmadát vitték el, miközben a Bizottság szerint jóval több pénzt kellene költeni Európa versenyképességének erősítésére. Brüsszel azt állítja: nem akarja megnyirbálni a regionális támogatásokat, de feltételül akarja szabni, hogy mérni lehessen: teljesülnek-e azok a célok, amiért a pénzt megítélték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást