"A vallás visszaszorulása miatt hal ki Európa"

Infostart
2009. november 6. 11:45
A világi gondolkodás terjedése és a vallásellenes kirohanások miatt alakult ki Európában népesedési probléma, és ezért nem születik elég gyerek - mondta a brit főrabbi egy keresztény rendezvényen. Jonathan Sacks úgy fogalmazott: a kontinens haldoklik.

Jonathan Sacks főrabbi, aki immár Lord Sacks és a brit felsőház tagja, mindig aktív résztvevője volt a szigetország társadalmi életének, és nem keltette csak saját közösségével vagy dogmájával elfoglalt vezető vallási vezető benyomását.

A kinézetre is hétköznapi, mondhatni világi embernek tűnő főrabbi most azonban élesen bírálta a szerinte túlságosan szekuláris európai kultúrát és a vallás visszaszorulásával magyarázta azt, hogy öregszik a kontinens.

Szerinte a vallás elleni világi támadások szorítják vissza a hitet és vetik vissza a gyermekvállalási kedvet. Lord Sacks "neodarwinistáknak" nevezte a vallásellenes mozgalmat és kiemelte Richard Dawkins írót, akinek "Az Isten-illúzió" című könyve bestseller. Dawkins tézise az, hogy a vallási fundamentalizmus erősödése megosztotta az emberiséget.

A brit főrabbi szerint viszont a vallásellenesség a társadalom öregedésével, vagy ahogy fogalmazott "Európa kihalásával" jár. Ott vannak nagy családok, ahol vallásosak a közösségek, legyenek azok zsidók, keresztények vagy muszlimok - idézte a BBC.

Európa az egyetlen kontinens, amelyik öregszik - tette hozzá. A klímaváltozással egyenértékű erkölcsi problémával szembesülünk, csak senki sem beszél róla - mondta. Valójában azonban a különböző európai országok vezetői is tudatában vannak annak, hogy az öregedő társadalmak miatt egyre kevesebb munkaképes ember fogja megtermelni a nyugdíjakhoz szükséges pénzt," és ezért sok helyen a nyugdíjkorhatár emelését tervezik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást