Németországban is fizetni kell majd az autópálya használatáért?

Infostart
2009. november 5. 12:00
Személyautókra is kiterjesztené az új német kormány közlekedési minisztere az autópálya-használati díjat, amelyet most csak a tehergépkocsik után kell fizetni. Peter Ramsauer azzal indokolta javaslatát, hogy a jövőben az autósokat fokozottabban akarják bevonni az úthálózat kiépítésére, illetve karbantartására fordított összegek fedezésébe.

Az új kormány közlekedésügyi minisztere szerint a teherautókra kivetett autópálya-használati díj csak az első lépés volt ezen a téren. Hangsúlyozta azonban, hogy csupán javaslatról van szó, a terv esetleges megvalósítása előtt kikérik egy szakbizottság véleményét is.

A miniszter kizárta azonban a már érvényben lévő útvám emelését, mert - mint mondta - a jelenlegi válságos időszakban nem szeretnének további anyagi terhet róni az amúgy is súlyos problémákkal küzdő fuvarozókra.

Hasonló szellemben nyilatkozott a nemrég hivatalba lépett baden-württenbergi tartományi miniszterelnök is, aki az általános útvám bevezetése ellenében a jelenleg érvényben lévő gépkocsi- és üzemanyagadó eltörlését indítványozta. Mint fogalmazott, így a német autósok gyakorlatilag nem fizetnének többet a közlekedésért, viszont az autópályák külföldi használóitól milliárdok folynának be az állami költségvetésbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást