Átcsapott a szomszédba is a polgárháború

Infostart
2009. november 5. 19:40
Szaúd-Arábiában is átcsapott a jemeni polgárháború, amikor kormányellenes jemeni síita lázadók behatoltak a szomszédos országba, és ott megöltek egy határőrt.

Jemen az újabb instabil pont a Közel-Keleten, bár az afganisztáni háború miatt eddig jobbára csak a biztonságpolitikai szakértők figyeltek az országra, amely akkor kerül be még néha a külföldi lapokba, amikor elrabolnak vagy megtámadnak egy nyugati turistát.

A jemeni hadsereg már jó ideje harcol a huti néven ismert síita kissebségi lázadók ellen és most a szaúdi határhoz szorította őket. Valószínűleg ez késztette a lázadókat arra, hogy behatoljanak a szomszédos országba és közben megöljenek egy határőrt. A militánsok azt állítják, hogy elfoglaltak egy szaúdi várost.

A feszültség hátterében a síita-szunnita vallási ellentét áll. A lázadók azzal vádolják Szaúd-Arábiát, hogy segédkezik a szomszédos Jemennek a síiták elnyomásában, mert attól fél, hogy a libanoni Hezbollahhoz hasonlóan befolyásos síita erő jöhet létre a szomszédban. Szaúd-Arábia számára a síita térnyerés egyenlő a regionális vetélytárs Irán megerősödésével, amit el akar kerülni. A jemeni kormány meg is vádolta a lázadókat, hogy azok Irán ötödik hadoszlopa és azt állítják, a múlt héten elfogtak a Vörös-tengeren öt csónakot, amelyek iráni fegyvereket szállítottak nekik.

Elemzők szerint a polgárháborúnak is nevezett jemeni konfliktust próbálja kihasználni az al-Kaida, amely annak ellenére, hogy szunniták követik, úgy tűnik, bármilyen módon közel akar kerülni a szaúdi határhoz. A harcok kihathatnak az olajárakra, mivel Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajkitermelője.

A jemeni kormányerők a nyáron földi és légi offenzívát indítottak a síita lázadók ellen, de azóta sem tudott tartósan területet visszafoglalni tőlük. Hírügynökségek megjegyzik, hogy a gazdasági válság csak tovább tüzelheti a konfliktust: a lakosság fele napi két dollárnál is kevesebb pénzből él, az elszegényedés pedig mindig a szélsőségesek táborát növeli. Segélyügynökségek pedig hozzáteszik: a hadsereg és a légierő támadásai 150 ezer embert tettek földönfutóvá és több száz halálos áldozatot követeltek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást