A társadalom elöregedése gyorsítja a gazdasági visszaesést

Infostart
2009. november 4. 13:13
A lakosság elöregedése és ezzel együtt járó fokozatos csökkenése súlyos helyzetet teremt a következő évtizedekben Németországban - erre a megállapításra jutott a berlini Lakosság- és Fejlődéskutató Intézet, amely tanulmányban foglalkozott a népesség várható alakulásával.

Az ezredforduló óta egyre több riasztó jel utal arra, hogy a német társadalom elöregszik. Idén először süllyedt az ország lakóinak száma 82 millió alá. Kiváltképpen a keleti tartományokban csökken évről-évre a lakosság létszáma, és csupán a fővárosban és Berlinben biztató a helyzet.

Ha ezt a folyamatot nem sikerül rövid időn belül feltartóztatni, akkor 2050-re Németország lélekszáma 68 millióra fog zsugorodni - állapítja meg a kutatóintézet tanulmánya, és rámutat arra, hogy ezáltal az ország elvesztheti vezető szerepét Európában, mert a környező államokban a szaporulat erősen meghaladja a halálozási arányt, így például a franciák száma a jelenlegi 62-ről 70 millióra növekszik majd.

Mivel az idősebbek kevésbé rugalmasak és kezdeményező kedvűek, mint a fiatal munkavállalók, a társadalom elöregedése felgyorsítja a gazdaság visszaesését is - figyelmeztetnek a kutatók.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást