Kiharcolta a szakszervezet a karácsonyi juttatások emelését

Infostart
2009. november 3. 12:40
A pénzügyi válság ellenére idén is tovább emelkedik a karácsonyi juttatások összege Németországban. A 20 személynél kevesebb alkalmazottal dolgozó cégekre azonban nem vonatkozik a szakszervezetek által kiharcolt tarifaszerződés - következésképpen a kis létszámú vállalatok dolgozói sok esetben csak a tavalyi összegre számíthatnak.

A karácsonyi juttatás része a tarifaszerződésnek, következésképpen az ágazatoktól függően az alkalmazottak idén másfél százaléktól bő 7 százalékig terjedő emelésre számíthatnak.

A karácsonyi pénzt általában a novemberi fizetéssel együtt utalják át, ami lehetővé teszi, hogy az összeg az ünnepi kiadások kasszáját gyarapítsa. Ezzel azonban közvetve hozzájárulnak a karácsonyi kereskedelem élénkítéséhez is.

Idén tehát a pénzügyi válság ellenére egy átlagos kereső közel 100 euró karácsonyi juttatást visz haza. Gyakorlatilag két havi fizetésre számíthatnak a bankok alkalmazottai, de az édesiparban dolgozók is, míg a biztosító társaságoknál a karácsonyi pénz a havi bér 80 százalékának, a fémiparban pedig felének felel meg.

Korábbi megállapodások értelmében viszont a takarítóvállalatok nem fizetnek egyetlen cent karácsonyi juttatást sem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást