Megint megpróbálják kiváltani Polanskit

Infostart
2009. november 2. 20:20
A nap folyamán ismét óvadékot ajánlanak fel Roman Polanski ügyvédei azért, hogy védencük szabadlábon várhassa döntést arról: kiadják-e az Egyesült Államoknak.

"Nagyon, nagyon jelentős összeg" - ennyit mondott a hétvégén Hervé Temime, Roman Polanski ügyvédje arról az újabb óvadékról, amit felajánl a svájci hatóságoknak a rendező szabadlábra helyezéséért.

Polanskit szeptember 26-án tartóztatták le Svájcban, mert évtizedeken át szökevényként élt Európában. Az Egyesült Államokban azért körözték, mert 1977-ben egy 13 éves lánnyal folytatott szexuális viszony miatt elítélték, de elhagyta az országot.

A rendező azzal érvelt, hogy a vádalkunak megfelelő büntetést letöltötte, de megtudta, hogy további börtönbüntetést akarnak kiszabni rá.

A 76 éves Polanski ügyvédje azt mondja: védence nem fog szökevényként viselkedni, ha szabadlábra helyezik. A svájci igazságügyi minisztérium pénteken már elutasított egy felajánlott óvadékot, és azzal érvelt: fennáll a veszélye, hogy a rendező ismét megszökik.

Közben az Egyesült Államokban botrányt keltett, hogy a társadalombírálatáról ismert Gore Vidal író kikelt Polanski áldozata ellen. "Nem fogok állandóan könnyeket ejteni, amikor egy fiatal szajha úgy érzi, hogy kihasználták" - mondta Samatha Geimerről, aki többször kijelentette, hogy megbocsátott a rendezőnek.

Az egyházban elszenvedett molesztálások áldozatait védő egyik amerikai kampánycsoport azonnal a 83 éves író könyveinek bojkottjára szólított fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást