Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tudósítóink

 • Kedden jöhet az újabb dízelbotrány Németországban

  A legfelsőbb német közigazgatási bíróság nem döntött a dízelbotrány ügyében, kedden hozhat precedens értékű ítéletet abban az ügyben, amelyben egy német környezetvédő szervezet a dízelmotoros autók többségének kitiltását kéri a nagyvárosok központjából.
 • Fico bekeményít

  „Soha nem adok engedélyt arra, hogy a szlovák kormány ratifikálja az isztambuli egyezményt, amíg azt nem hozzák teljes összhangba a szlovák alkotmánnyal, amely kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő köteléke” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök, a nőket érő és a családon belüli erőszak elleni fellépésért küzdő nemzetközi megállapodásra utalva.
 • Volt fegyvere a rendőrnek, de nem állította le az iskolai vérengzést

  Egy fegyveres rendőr is volt annál a floridai iskolánál, ahol egy amerikai fiatal 17 embert lőtt agyon múlt héten, de nem avatkozott be. A sokkoló hír azután érkezett, hogy Donald Trump elnök azt mondta: “azonnal megoldaná” a lövöldözések jelentette gondot, ha felfegyvereznék a tanárokat.
 • "Képmutatással" vádolja a Nyugatot a haditudósító

  A Nyugat nem fog semmit tenni a Damaszkusz mellett fekvő kelet-gútai civilek kimentéséért – írja egy veterán brit haditudósító, aki szerint éveken át látták el fegyverekkel az iszlamista ellenzéket, de most nem akarnak velük tűzszüneti tárgyalásokat folytatni.
 • A kommunisták is támogathatják az új cseh kormányt

  Andrej Babiš ügyvezető cseh miniszterelnök kijelentette: jelenleg egyetlen vázlat van az asztalán, mégpedig az, hogy az októberi választásokat megnyerő ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt fogja kormányozni Csehországot a kommunisták támogatásával. Babiš erről azt követően beszélt, hogy találkozott Ján Hamáčekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.
 • Válságos helyzet a német iskolákban

  Németországban már két évvel ezelőtt is minden ötödik gyerek bevándorló hátterű volt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem a német volt a családon belüli társalgás nyelve. Időközben tovább emelkedett a migráns diákok aránya az iskolákban, ami egyre nagyobb kihívást jelent a tanügyi hatóságok számára.
 • Megcélozta Szlovákiát a külföldi munkaerő

  Szlovákiában tavaly óta harmadával nőtt azok száma, akik külföldiként lakhelykérelemmel fordultak az illetékes hivatalokhoz. A munkavállaláshoz szükséges ideiglenes lakhelykérelmet legtöbbször ukránoknak és szerbeknek adják meg. Az idegenrendészet illetékesei szerint a jelenség tovább folytatódik, de semmiképpen sem tolerálják majd az illegális munkát.
 • Brutális ostrom alatt Damaszkusz utolsó lázadó külvárosa

  "Hullanak a bombák, és az emberek azt várják, hogy meghaljanak” – így jellemzik a polgári lakosok a Damaszkusztól keletre fekvő szíriai külváros, Kelet-Gúta helyzetét. A területen a szíriai kormányellenes erők – köztük dzsihadisták – az urak. Elemzők közben azt találgatják, hogy ez lesz-e a szíriai háború utolsó nagy ostroma.
 • Szülői jogokat kapott a hírhedt "bébigyáros"

  A bíróság szülői jogokkal ruházta fel azt a japán férfit, aki béranyák révén 16 gyermek biológiai apja. A japán Sigeta Micutoki Thaiföldön irányította magára a figyelmet különös tevékenységével.
 • Baj van a magyar KRESZ-táblákkal

  Szlovákiában a kormánypárti Híd a napokban jelentette be, hogy újabb akadály hárult el a kétnyelvű közlekedési táblák útjából, a koalíciós partnerek körében viszont egyesek ezt nem nézik jó szemmel, és felesleges feszültségkeltésnek tartják a magyar KRESZ-táblák kihelyezését.
 • Minden ötödik franciaországi rab már külföldi állampolgár

  A francia börtönökben raboskodó elítéltek több mint egyötöde külföldi állampolgárságú. Ez derül ki az igazságügyi minisztérium által egy a börtönkérdésekre szakosodott ellenzéki képviselő kérdésére adott válaszából. A honatya a külföldi fogvatartottak kitoloncolását követeli.
 • Újra szavaznak Németországban, most dől el minden

  A német Szociáldemokrata Párt 463 ezer tagja ma kapja meg azt a kérdőívet, amely alapján véleményt nyilváníthat a hónap elején kidolgozott hárompárti koalíciós megállapodásról. A válaszokat március 2-ig kell visszajuttatni a párt berlini központjába.
 • "Az Iszlám Állam elleni harc csak sétagalopp volt"

  Regionális konfliktus és az érdekelt hatalmak közötti közvetlen összecsapások színterévé válhat Szíria az Iszlám Állam veresége után. Erre jó példa lehet az amerikaiak és orosz zsoldosok közvetlen összecsapása, amelyben többtucat orosz fegyveres hallhatott meg.
 • Növekvő veszélyek fenyegetik a Nyugatot

  A Münchenben tartott nemzetközi biztonságpolitikai értekezleten elhangzott felszólalások szinte egyértelműen arra utaltak, hogy a hidegháború óta nem volt ennyire feszült a kelet-nyugati viszony, mint jelenleg. Egyedül a német külügyminiszter sürgette az ukrán válság miatt Moszkvával szemben foganatosított nyugati szankciók enyhítését, ha sikerül megegyezni a békefenntartásról Kelet-Ukrajnában.
 • Brexit: rasszisták vagy racionalisták?

  Vezető brit értelmiségiek fogtak össze annak igazolására, hogy miért helyes Nagy-Britannia számára, ha kilép az Unióból.
 • Alapvető kérdésben írnák át a választási rendszert

  A választói korhatár Magyarországon is, Angliában is a betöltött 18. évnél kezdődik. Nagy-Britanniában évek óta dolgozik azon egy egyesület, hogy szállítsák le a 16. évre.
 • Tevehajcsárok miatt robbant ki a botrány Németországban

  Az Alternatíva Németország számára jobboldali párt egyik vezetője a törököket egyszerűen tevehajcsároknak nevezte. A kijelentés országos felháborodást váltott ki, és a török szervezetek vezetője jogi lépéseket helyezett kilátásba az AfD politikusa ellen.
 • Páncélosok miatt éleződött ki Berlin és Ankara viszonya

  Binali Yildirim török miniszterelnök Berlinben tárgyal, a két ország között régi keletű a feszültség, nemcsak az egy éve Törökországban bebörtönzött német újságíró, Deniz Yücel ügye árnyékolja be a Berlin és Ankara közti kapcsolatot.
 • Itt a háború: amerikai katonák ölhettek meg oroszokat

  Az orosz külügyminisztérium elismerte, hogy orosz állampolgárok is áldozatul eshettek egy Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásnak. A nyugati média szerint a férfiak zsoldosok voltak, és egyikük özvegye is megszólalt.
 • Előkerült egy jelentés: már a kezdetektől gond volt az An-148-cal

  Egy napvilágra került 2010-es dokumentum megkérdőjelezte az An-148-as utasszállító gépek biztonságosságát. Egy ilyen repülő zuhant le a hétvégén Moszkva körzetében, az összes utas és személyzet halálát okozva. Oroszországban továbbra is kutatják a katasztrófa okait.
 • Ingyenes lehet a tömegközlekedés Németországban

  Az Európai Bizottság környezetvédelmi kérdésekben illetékes tagja már jó ideje figyelmeztette a berlini kormányt, hogy a magas légszennyezettség miatt kötelezettségszegési eljárással kell számolnia, ha belátható időn belül nem hoz intézkedést a levegő tisztaságának javítására. Az ügyvivő kormány Berlinben tervbe vette a közösségi közlekedés ingyenessé tételét.
 • Bitcoin-bánya okozhatott lakástüzet

  Lakástüzet okozott és tudósokat juttatott rács mögé a bitcoin-mánia Oroszországban. Már más országokban is gondot okozott, hogy a munkahelyi eszközöket illegális bitcoin-bányászatra használták fel.
 • A Facebookot is fenyegeti a migráció

  Tömegesen hagyják el a Facebookot a fiatalok, miközben helyüket az 55 év felettiek veszik át. Ez derült ki egy új felmérésből, amely szerint a közösségi média korábbi nagyágyújának számító platform alaposan vesztett a népszerűségéből, legalábbis a technológiai újításokat gyorsabban adoptáló fiatalok körében.
 • Kevésbé bömböl az észak-koreai propaganda

  Visszafogta a határmenti propagandát Észak-Korea a déli szomszédnál indult téli olimpia kezdete után. Emellett Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor arra utalt, hogy szeretné kihasználni a két ország közötti feszültség csökkentését.
 • Belviszályok veszélyeztetik a német nagykoalíciót

  Egy teljes hét sem telt el azóta, hogy három német párt, a Kereszténydemokrata- (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) , valamint a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetői Berlinben megállapodtak a nagykoalíció újraélesztéséről, torzsalkodások veszélyeztetik a koalíció létrejöttét. A szociáldemokraták vezetőségét személyeskedéstől sem mentes viszály tépázza, a kancellárt pedig a CDU új nemzedéke próbálja arra szorítani, hogy a tervezett kormányba új arcok is bekerüljenek. A szeptember végi választás óta tovább csökkent a kereszténypártok és az SPD népszerűsége is.
 • Új hadszíntér az Uber-háborúban: Prága is megbénult

  Közlekedési káoszt és fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben hétfőn este Prágában az Uber elleni taxis tiltakozás. A múlt péntek óta tartó, napi néhány órás forgalomlassító tiltakozó akcióban hétfőn több mint 1200 személyfuvarozó vett részt.
 • A leggazdagabb britek közül csak egy angol

  Minden évben közzéteszik a leggazdagabb angliai lakosok listáját. Ezt 1989-ben még II. Erzsébet királynő vezette, hatalmas örökölt vagyonával. Ő immár nincs benn országa háromszáz legmódosabb lakója között. Régebbi és újabb bevándoroltak: vállalkozók, üzletemberek, gyárosok előzték meg.
 • Martin Schulz visszalépése csak elmérgesítette a helyzetet

  Éles fordulataival végképp válságba sodorta a szociáldemokrata pártot Martin Schulz, a távozó elnököt okolják a német lapok a baloldali párt súlyos arcvesztéséért.
 • Elképesztő harcban a német milliárdosok

  Az Aldi alapító, Karl Albrecht néhány évvel ezelőtti halála után egy másik német diszkont-hálózat, a Lidl tulajdonosa, Dieter Schwarz lett Németország leggazdagabb embere. Az első helyét azonban nem sokáig tudta megőrizni, mert Top 10-es sorrend gyakran változik.
 • A NATO így üzen Moszkvának: újabb európai főhadiszállás létesítését tervezik

  A NATO védelmi felkészültségének erősítésére az egykori nyugatnémet főváros, Bonn térségében újabb főhadiszállás létesítését tervezik, amelynek feladata a hadianyag és katonai egységek szállításának biztosítása lesz. Az intézkedést mintegy válasznak szánják a Moszkva katonai demonstrációira.

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
 • Legfrissebb hírek
 • Közlekedési hírek
 • Időjárásjelentés
 • Orvosmeteorológia
 • Sporthírek
 • Gazdasági hírek