Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Már megint oltásról és maszkviseléről beszélnek a Covid kapcsán

Infostart
2024. október 24. 13:39
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti adatai szerint rohamosan növekszik a szennyvízben a SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentrációja, és a közeljövőben a Covid-19-esetszámok erős növekedése várható.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adatai szerint a háziorvosoktól beérkező, légúti fertőzésben szenvedő betegektől vett minták mintegy felében kimutatható a SARS-CoV-2-fertőzés - írja az economx.hu.

Bár a most észlelt Covid-19-esetek – főleg gyermekeknél – többnyire enyhe lefolyásúak, semmiképpen nem helyes ezt a veszélyt figyelmen kívül hagyni, véli Sarkadi Balázs orvosbiológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Nem szabad elfelejteni, hogy a súlyos lefolyású Covid-19 szempontjából magas kockázatúak – 60 éven felüliek, krónikus betegek, egészségügyi dolgozók, várandósok – között a Covid-19 továbbra is veszélyes egészségügyi kockázatot, a betegek és a kórházak számára pedig súlyos terhelést jelenthet.

A WHO felmérései szerint, a Covid-19 okozta halálozás kockázata, elsősorban az idősek és a társbetegségekben szenvedők között, most is mintegy tízszerese az influenzás betegségek okozta halálozásnak.

A légúton terjedő SARS-Cov-2-vírusbetegség elleni védekezés két fő pillére a

maszkviselés és a védőoltás.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az amerikai FDA ajánlása szerint az oltást minden 6 hónapnál idősebb embernek (akár kapott már korábban védőoltást, akár nem) szükséges megkapnia.

A lap az orvosbiológus elemzéséből idézve azt írja, hogy "az oltásszkeptikusok az interneten terjedő konteókkal, álhírekkel, amelyek az oltások veszélyességével riogatnak, igen sok ember életét veszélyeztetik, és az egészségügy súlyos túlterhelését okozzák. Természetesen minden hatékony gyógyszernek lehetnek, vannak mellékhatásai, de a COVID-19-vakcinák esetében a sok millió élet megmentése áll szemben az igen korlátozottan előforduló mellékhatásokkal."