Nyitókép: Wikipédia

Kolumbusz Kristóf spanyol zsidó származására találtak bizonyítékot kutatók

Infostart / MTI
2024. október 13. 17:34
Spanyol kutatók állítják, hogy Kolombusz Kristóf spanyol zsidó származására találtak bizonyítékot a felfedező földi maradványain elvégzett DNS-vizsgálatok során.

A 22 évvel ezelőtt indult kutatás folyamatát és eredményeit a spanyol közszolgálati televízió (TVE) által szombaton bemutatott Kolombusz DNS. Az igazi eredete című dokumentumfilm tárta fel.

A projektet vezető José Antonio Lorente igazságügyi orvosszakértő, a granadai egyetem tanára elmondta: a vizsgálat során a összevetették a sevillai katedrálisban nyugalomra helyezett Kolombusz Kristóf csontjainak DNS-ét, fiának Hernandónak és más, ismert leszármazottak DNS-mintáival egyebek mellett.

Ezekből megállapították, hogy bizonyos genetikai jellemzők bizonyítják a szefárd zsidó származást, valamint azt, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjének területén születhetett, az akkori aragóniai királyságban.

Kolombusz Kristóf születési helye és származása a történelem egyik nagy rejtélyei közé tartozik, amelyet már számos tudományos elmélet próbált megfejteni. A legelterjedtebb elképzelés szerint genovai születésű és olasz származású, de például a spanyol királyi akadémia eddig úgy vélte, hogy valójában Portugáliában született és nőtt fel.

Az El País című napilap a dokumentumfilm kapcsán arról számolt, be, hogy a tudományos világ kétkedve fogadta az elhangzott állításokat. Volt olyan szakértő, aki szerint lehetetlen a részleges maradványokból ilyen következtetéseket teljes bizonyosággal levonni, más pedig hiányolta, hogy José Antonio Lorente nem publikált olyan tudományos tanulmányt, amely bizonyítaná az állításait.