Nyitókép: Pixabay

Megvizsgálták a fogkefénket és a zuhanyfejünket – hihetetlen, mit találak

Infostart
2024. október 12. 07:15
Olyan vírusokat is találtak a kutatók, amelyekkel nem is találkoztak.

Több mint 600 darab vírust találtak a Northwestern Egyetem tudósa, amikor olyan hétköznapi tárgyakat vizsgáltak, mint a fogkefe és a zuhanyfej – írja a hvg.hu.

Az eredmény megdöbbentő: több száz vírust találtak rajtuk, ráadásul sok közülük eddig teljesen ismeretlen volt a tudomány előtt. „A fogkefék és a zuhanyfejek olyan bakteriofágokat rejtenek, amelyek semmi korábban látotthoz nem hasonlítanak” – írják a publikáció szerzői.

A több mint 600 bakteriofág között nem voltak egyértelműen kirajzolódó mintázatok, ám a mikrobaktériumokat fertőző bakteriofágok némileg gyakoribbak voltak. Néhány mikrobaktériumról ismert, hogy az embereknél is súlyos megbetegedéseket okozhatnak, ilyen a lepra és a tuberkolózis (gümőkor) is.

Mielőtt azonban ijedten dobná ki az ablakon a fogkeféjét és a zuhanyfejét is, nem a tárggyal van a baj, inkább arra világít rá, hogy mennyi felfedezésre váró vírus van még, ami eddig elkerülte a tudomány figyelmét. Az igazán megnyugtató hír azonban az, hogy a most felfedezett vírusok nem az emberekre, hanem a baktériumokra nézve veszélyesek. Ezt a képességüket ráadásul még előnyére is fordíthatja az emberiség, például az antibiotikum-rezisztens baktériumok kezelésében.