Nyitókép: Pixabay

Gyorsan merül a telefonja – megtalálhatták az okát

Infostart
2024. október 8. 04:00
Egy kellemetlen kémiai folyamat okozhatja az akkumulátorok romló teljesítményét.

A modern eszközök, a laptopok, a táblagépek és a mobilok elképzelhetetlenek akkumulátorok nélkül, de az idő előrehaladtával jelentősen csökken ezek minősége. A lítiumion-akkumulátor belsejében két elektróda tárolja a lítiumionokat: a pozitív töltésű anód és a negatív töltésű katód. Az akkumulátor belsejében található elektrolit segítségével az ionok az anódról a katódra vándorolnak, ez pedig elindít egy olyan kémiai folyamatot, amely elektronok felszabadulásához vezet – írja a 24.hu.

A Stanford Egyetem új kutatása szerint a lítium-ionokkal együtt azonban nem kívánt utasok is a katódra tapadhatnak. A hidrogénprotonok és elektronok is letörnek az elektrolitban lévő molekulákról, ezek pedig felhalmozódhatnak a katódon, ami azt jelenti, hogy a lítiumionok nem képesek olyan hatékonyan vezetni a feszültséget. Ennek eredményeként csökkenhet az akkumulátorok élettartama, és romolhat azok töltési teljesítménye.

A hidrogénszivárgást egy sor kémiai reakció hajtja, és még ha nem is használja az ember az akkumulátort, az akkor is energiát fog veszíteni. A kutatás során azonban felmerült az a probléma, hogy a hidrogén rendkívül apró, így nehéz nyomon követni. Ezért a kutatók deutériumra – a hidrogén izotópjára – cseréltek az elemet az akkumulátorokban, így figyelték a mozgását, és bebizonyosodott, hogy ez okozza az akkumulátor töltési képességének csökkenését.

A szakértők szerint további kutatásokat kell végezni a különböző akkumulátortípusokon, hogy megállapítsák, univerzális problémáról van-e szó.