Nyitókép: AaronAmat/Getty Images

Fokozatosan romlik az emberiség látása

Infostart
2024. szeptember 27. 06:41
Brit kutatók szerint a világ népességének akár fele rövidlátó lehet 2050-re, azonban van esély, hogy megmentsük a gyerekeinket a miópiától.

A Brit Szemészeti Folyóirat elmondása alapján fontos, hogy a kiskorúak sokat töltsenek a szabadban, ám nem a természetes fény, hanem a szemük edzése miatt - írja az Index a BBC beszámolójára hivatkozva.

Folyamatosan romlik a gyerekek látása, ugyanis egy kutatás szerint háromból egy gyerek szenved rövidlátásban, más néven miópiában. A tudósok szerint a Covid-világjárványhoz köthető a szemek gyengülése, viszont nem a betegséghez, hanem a lezárásokhoz, amelyek következtében a kiskorúak több időt töltöttek képernyők előtt és kevesebbet a szabadban.

A legnagyobb arányt Ázsiában fedezték fel a kutatók:

a japán gyerekek 85 százalékban, a dél-koreaiak 73 százalékban, az orosz és kínai gyerekek pedig 40 százalékban szenvednek miópiában. A legalacsonyabb arányt 1 százalékkal Paraguayban és Ugandában mérték, míg az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Írországban nagyjából 15 százalék volt a szám.

A kutatást a Brit Szemészeti Folyóirat közölte, melyben 5 millió gyereket és tinit vizsgáltak 50 országból és 6 kontinensről. Az eredmény azt mutatja, hogy 1990 óta megháromszorozódott a rövidlátók száma, tavaly már 36 százalékra nőtt. A legnagyobb ugrás a koronavírus-járvány alatt ugrott hatalmasat. Emellett azonban olyan körülmények is hatással vannak a miópiára, mint a genetika vagy az, hogy valaki Kelet-Ázsiában él, ahol a gyerekek jóval hamarabb kezdik tanulmányaikat, ezért többet töltenek könyvek vagy képernyők előtt. Ennek ellentéte lehet az alacsony afrikai számok magyarázata is.

Emellett a gyerekek neme is számít.

A kutatás szerint a lányoknál magasabb az arány, ugyanis ők kevesebb időt töltenek a szabadban, míg a fiúk többször vannak kint mind az iskolában, mind pedig otthon. Emellett a lányoknál a pubertás korábbi kezdete miatt jóval hamarabb jelentkezik miópia, mint a fiúknál.

A lapban megjelent kutatás azt javasolja, hogy a gyerekeknek legalább két órát kellene kint tölteniük, főként 7 és 9 éves kor között, hogy csökkenjen a rövidlátás esélye. Az nem tisztázott, hogy a természetes fény hatással van-e a látásra, inkább az a fontos, hogy a kiskorúak szeme olyan tárgyakra fókuszáljon, amelyek messze vannak tőlük. Daniel Hardiman-McCartney, a Brit Szemészek Kollégiumának tagja emellett azt mondta, hogy 7 és 10 éves kor között érdemes többször szemvizsgálatra vinni a gyerekeket, valamint figyelmeztet a miópia örökölhetőségére is.

Alternatív próbálkozások is vannak, néhányan speciális (és nagyon drága) lencsékkel próbálják elkerülni a rövidlátás kialakulását, Ázsiában pedig azzal próbálkoznak, hogy a külteret imitálni próbáló üveg tantermekben oktatnak.