Nyitókép: MTI/AP/David Zalubowski

"Emberibb" - sok újdonsággal jelentkezett a Meta

Infostart
2024. szeptember 26. 20:42
A Facebook anyavállalata, a Meta bejelentette az eddigi legfejlettebb kiterjesztett valóság (AR-Augmented Reality) szemüvegét és számos mesterséges intelligenciás újdonságról is beszámolt.

Judi Dench és John Cena is bekerül a Meta mesterséges intelligencia (MI) chatbotjának hangválasztékába, de Keegan Michael Key vagy Kristen Bell hangjának is kaphatnak majd információt a felhasználók, írja a BBC nyomán a Telex. „A hang sokkal természetesebb módja lesz a mesterséges intelligenciával való interakciónak, mint a szöveges kommunikáció” – mondta Mark Zuckerberg, a Meta Connect konferenciáján.

Zuckerberg a ChatGPT-szerű chatbot további újdonságai között említette, hogy

képes lesz felismerni a felhasználók fotóit, és információt is tud majd adni róluk.

A képszerkesztő funkció pedig lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók megváltoztassák a fényképeket, csak meg kell mondaniuk a Meta AI-nak, hogy milyen változtatásokat szeretnének. A cég szerint jelenleg havonta több mint 400 millió ember használja a Meta AI-t, közülük 185 millióan hetente térnek vissza hozzá.

A Meta vezérigazgatója a szokásos éves konferencián bemutatta a Meta kiterjesztett valóság (AR) szemüvegének első működő prototípusát, az Oriont is. Mint a Forbes írta, a vállalat palettájában ez az első, ténylegesen szemüvegre hajazó kiterjesztett valóság készülék és jelenleg fellelhető legfejlettebb ilyen kütyü is egyben. Bár kereskedelmi forgalomba nem kerül egyelőre, a Meta állítása szerint a termék már készen áll a tömeggyártásra. A rendszer része maga a szemüveg, amiben micro LED projektorok vetítik a képet az áteresztő szilícium-karbid lapokra.

A Meta AR-szemüvege

A magnézium keretben található egy rakás kamera és szenzor, ami a környezeti inputokért felel. A csomag része egy zsebre rakható vezeték nélküli számítási egység is, valamint egy karperec, aminek szenzoraival tudja a viselő kézmozgását követni a rendszer, miközben haptikus visszajelzést is ad számára.