Nyitókép: WhataWin/Getty Images

Félelmetes trükkel támadják az androidos telefonokat – mutatjuk a védekezést ellene

Infostart
2024. szeptember 23. 04:31
A telefonunk észrevétlenül rákapcsolódik az adathalász csalók cellaállomására, és már viszik is az adatainkat.

A Google azt javasolja a felhasználóknak, lehetőség szerint kapcsolják ki az androidos készülékükön azt a beállítást, ami lehetővé teszi, hogy 2G-s hálózathoz csatlakozzon az eszköz. A hackerek egyik kifinomult támadási módszere ugyanis épp ezt a lehetőséget aknázza ki: ráveszi az áldozatok mobilját, hogy csatlakozzon az általuk létrehozott kamu cellaállomáshoz. Ez tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint a hagyományos mobilszolgáltatók által használt torony, ám az illetéktelenek az ezen keresztül zajló összes információt le tudják hallgatni – írja a hvg.hu.

Következő lépésként képesek olyan üzeneteket küldeni a felhasználóknak, amiben egy linket helyeznek el. Ez természetesen egy áloldalra vezet, ahol ha az illető megadja az adatait, akkor azzal vissza tudnak élni a támadók. Az akciót ráadásul úgy tudják elvégezni a támadók, hogy

a telefonszám, amit az áldozat készüléke kijelez, valósnak tűnik.

A Google szerint ma már fillérekért lehet beszerezni olyan eszközöket az interneten, amelyek egy kamu cellát hoznak létre, és veszik rá a mobilokat, hogy ahhoz csatlakozzanak. A használata ráadásul nem igényel komoly informatikai szaktudást, így tulajdonképpen bárki használhatja azt.

A Google ezért azt javasolja, hogy az androidos eszközökön tiltsák le a felhasználók a 2G-s hálózat használatát. Erre az Android 12 óta van lehetőség, és a Beállítások – Hálózat és Internet – SIM menüpontokon keresztül lehet megtenni. Ez az útvonal mobilonként eltérő lehet.