Nyitókép: Forrás: Facebook / ME Földrajz-Geoinformatika Intézet

Tudja, hány fok volt ma hajnalban Magyarországon, mínusz 10-nél is kevesebb

Infostart
2024. szeptember 22. 18:06
Kiterjedt, kemény fagyok a Bükk-fennsíkon, a Mohos-törbörben -10,1 fokot mértek.

A Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet által üzemeltetett Mohos-töbör meteorológiai állomás telepítése óta a leghidegebb szeptemberi hőmérsékletet rögzítették. Vasárnap hajnalban -10,1 °fok volt, ami jelenleg új állomásrekord a mindenkori szeptemberi hónapok tekintetében - írják a töbör közösségi oldalán.

A szakmai magyarázat szerint mindezt (tartósan hideg van) egy jelenleg ható, visszaszorulóban lévő anticiklon tette lehetővé, amely jelenleg nyugodt, szélcsendes, derült éjszakákat eredményez.

A mai (vasárnap) napi zord napot okozó mikroklímaesemény azért is érdekes, mert

teljes mértékben zavartalan volt a léghőmérsékleti inverzió kiépülése a töböraljban.

Summázva, az éjszakai nettó kisugárzási periódus során sem felhőzet, sem szél nem zavarta a meg az inverziós légrétegződés kiépülését a Bükk-fennsíki töbrök/töbörrendszerek kifolyási pontjain belül.

Ezzel az idei szeptember eddigi mérlege 11 fagyos (T-min. ≤ 0 °C), 3 hideg (T-min. ≤ 5 °C) és egy zord (T-min. ≤ -10 °C) nap.

Településken

A HungaroMet Nonprofit Zrt. mérőhálózata is közel állt az első légköri fagy rögzítéséhez, Zabarban +0,1 fok volt hajnalban, de országosan friss volt a reggel. A Kiskunsági homokvidék egyes területein talajmenti fagy alakult ki.