Nyitókép: Pixabay

A kínai hadsereg mesterséges intelligenciával már jósolni is tud

Infostart
2024. augusztus 29. 06:59
Olyan különleges algoritmust fejlesztettek ki a kínaik, amellyel akár még az amerikai haditengerészet jövőbeli lépéseit is meg tudják jósolni.

Emellett a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg azt is közölte, hogy ez a mesterséges intelligencia már képes gyorsan és hatékonyan elemezni az amerikai kémműholdak kommunikációját is - írta a hvg.hu

A portál a South China Morning Post cikkére hivatkozva azt is megírta: Kína most először fedte fel nyilvánosan, hogy rendelkezik ilyen jellegű hírszerző technológiával. Ha a technológia valóban működik, az komoly fejfájást okozhat az Egyesült Államoknak, amely kémműholdak segítségével igyekszik információkat szerezni a kínai hadsereg lépéseiről a térségben. Mivel pedig az Egyesült Államok hadseregének legerősebb, az űrbéli tevékenységek megfigyelésére alkalmas berendezése a Marshall-szigeteken található,

a kínaiak az MI segítségével megtudhatják mi mindent fedeztek fel róluk az amerikaiak.

Csou Csanglin, a kínai Információmérnöki Egyetem tudósa még májusban publikált egy tanulmányt arról, hogy az elmúlt években egyre több és összetettebb jeladat generálódott az említett térségben, a hagyományos elemzési módszerek pedig már nem voltak elég gyorsak és hatékonyak ahhoz, hogy megfeleljenek a kínai hadsereg hírszerzési elvárásainak. A szakember ezért csapatával együtt egy új MI-alapú adatfeldolgozó platformot épített, ami lehetővé teszi a hatalmas adatelemzést, hogy precíz és testre szabott szolgáltatásokat nyújtson a harci egységek számára.

A rendszer képes arra, hogy a zajból és zavaró jelekből álló információhalomból kinyerje a legfontosabb adatokat, amelyek a különböző egységek koordinálására szolgálnak. A szakember állítása szerint az algoritmus még arra is képes, hogy a jelek alapján megjósolja az amerikai haditengerészet következő lépéseit.

.