Nyitókép: Unsplash

Elárulta az OpenAI, milyen veszélyeket rejt a legfrissebb MI-modelljük

Infostart
2024. augusztus 11. 05:30
A vállalat által bemutatott jelentés ismerteti a legújabb, GPT-4o modell működését szabályozó biztonsági előírásokat és kockázatokat. Kiderült, hogy egy területen "közepesen veszélyes" a modell.

A GPT-4o idén májusban került a nyilvánosság elé. A debütálást megelőzően az OpenAI egy külső, a rendszer gyenge pontjait kereső biztonsági szakértőkből álló csapattal kutatta a modell kulcsfontosságú kockázatait - írja a The Verge cikke nyomán a Portfolio.

Olyan kockázatokat vizsgáltak, mint például annak a lehetősége, hogy a GPT-4o valaki hangjáról, erotikus és erőszakos tartalmakról, illetve a reprodukált, szerzői jogvédelem alatt álló hanganyagdarabokról jogosulatlan klónokat hoz létre.

Az OpenAI saját keretrendszere szerint a kutatók megállapították, hogy a GPD-4o "közepes kockázatú".

Mint írják, az általános kockázati szintet a négy általános kategória (kiberbiztonság, biológiai fenyegetések, meggyőzés, modell-autonómia) legmagasabb kockázati besorolásából adták.

A "meggyőzés" kategórián kívül mindegyikből alacsony besorolást kapott. Az említett esetén viszont a kutatók úgy találták, hogy a GPT-4o egyes írásmintái jobban befolyásolhatják az olvasók véleményét, mint az ember által írt szövegek.