Nyitókép: Unsplash

Egy új kutatás szerint a macskák is képesek rá, hogy gyászoljanak

Infostart
2024. augusztus 11. 08:13
Nem lenne példa nélküli ez a fajta viselkedés az állatvilágban, azonban vannak, akik kételkednek a dologban, és úgy vélik, inkább a gazdák projektálják ki saját gyászukat az állatokra.

A macskákat gyakran tartják zárkózottnak és szeszélyesnek, a legfrissebb kutatások szerint azonban a gyász jeleit mutatják egy másik, ugyanabban a háztartásban élő háziállat halála után - írja a The Guardian cikke nyomán az Index.

Az Applied Animal Behaviour Science nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint az eredmények megkérdőjelezik a macskák antiszociális mivoltát, és arra is utalnak, hogy a veszteség érzése univerzális lehet. A kutatás során vizsgált macskák gazdái is beszámoltak róla, hogy kedvenceik ilyen esetben

  • nehezen aludtak el,
  • csökkent az étvágyuk,
  • "jajgató" hangokat hallattak,
  • távolságtartóbbá váltak,
  • és kedvenc játékaikkal sem játszottak.

A tanulmányt publikáló Oakland Egyetem kutatói szerint a gyász jeleit mutató macskák kevesebbet aludtak, ettek és játszottak, inkább az emberek és más háziállatok figyelmére vágytak, vagy elbújtak és egyedül töltötték az időt, illetve keresték elveszett társukat.

Mint írják, a gyász ismert jelenség az állatvilágban, hiszen az elefántok, delfinek és majmok őrzik társuk testét haláluk után, egy olasz kutatás pedig nemrégiben arról számolt be, hogy a kutyák viselkedése is megváltozik, amikor egy, a háztatásban élő másik kutya meghal. Az Oakland Egyetem kutatói szerint a macskák esetében nem ennyire egyértelmű a gyász:

"Míg a falkában élő állatoktól származó kutyák észszerűen erősebben reagálhatnak egy fajtársuk halálára, az emberi gondoskodás alatt élő macskák ezzel szemben alkalmazkodtak ahhoz, hogy fajtársak között éljenek, így a társuk elvesztésére adott reakció további vizsgálatot igényel."

A tanulmány szerint a macskákat annál mélyebben érintette társuk halálka, minél tovább éltek együtt - írja a lap.

Bár az eredmények alátámasztani látszanak az elképzelést a macskák által érzett gyászt, egy másik magyarázat szerint elképzelhető, hogy a gazdák saját fájdalmukat vetítik ki a macskákra. A szerzők szerint ezzel a hipotézissel összhangban a nagyobb gyászt átélt gazdik nagyobb valószínűséggel számoltak be a macskájuk viselkedésének megváltozásáról.