Nyitókép: sudok1/Getty Images

Először ölt az Oropouche-láz

Infostart / MTI
2024. július 26. 13:59
Először okozta ember halálát a Zika-vírushoz hasonló elváltozásokkal járó Oropouche-láz – jelentette be a brazil egészségügyi minisztérium csütörtökön két észak-brazíliai nő halára hivatkozva.

Az északi Bahia szövetségi államból származó nők a dengue lázhoz hasonló súlyos tüneteket produkáltak – tudatta közleményében az egészségügyi tárca. „Ez idáig nem létezett olyan tudományos jelentés, amely a betegség okozta halálesetről számolt volna be” – hangsúlyozta a minisztérium, hozzátéve, hogy idén már 7236 Oropouche-fertőzöttet rögzítettek.

A hatóságok egy harmadik, feltételezhetően szintén Oropouche-láz okozta haláleset ügyében is nyomozást indítottak Santa Catarina szövetségi államban. Ezenfelül hat másik esetben is vizsgálódnak, köztük azokban, amikor az anyáról a magzatra átterjedő fertőzés két magzat halálához vezetett.

A vírus a Trinidad és Tobagóban található Oropouche folyóról kapta a nevét, ahol először fedezték fel (1955). Az Oropouche-láz főként az Amazonas vidékén és a dél-amerikai országokban, szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegség, amely a Zika-vírushoz hasonló elváltozásokat okozhat.

A megbetegedés lázzal, erős fejfájással és ízületi fájdalommal járhat. A legtöbb esetben gyenge lefolyású, de a terhes anyák esetében komoly komplikációkhoz vezethet és idegrendszeri rendellenességeket okozhat az újszülött és a fertőzött anya szervezetében.