Nyitókép: Andrei310/Getty Images

Szennyvíz - Olyat alkotott egy magyar kutatócsapat, amit előttük még senki

Infostart / MTI
2024. július 16. 07:04
Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke arról kérdezte az UTB Envirotec vezérigazgató-helyettesét: honnan jött az ötlet, hogy a használt vízből kivont szenny felhasználásával hatékony tisztítószer hozható létre?

Taxner György azt mondta, korábban energiaforrásként hasznosították a szennyvízből kivonható biogázt. Ugyanakkor a mérnöki irodájuk kutatói rájöttek, hogy visszanyerhető belőle például ecetsav is, és erre az anyagra épül a háztartási tisztítószerek nagy része. Így kifejlesztették a Cycle termékcsaládjukat.

A szakember azt mondta, hogy rendelkezésükre állt a világ összes szennyvízkezelési technológiája, de sajátot akartak, ezért létrehoztak egy saját szennyvízlabort. Hozzátette, ennek alapvető feladata, hogy a víz tisztán kerüljön vissza a környezetbe.

Áder János megjegyezte, ha tisztítatlanul kerül vissza a természetes vizekbe, jellemzően folyókba, az környezeti károkat okoz. Ennek ellenére „a fejlődő világ nagy részén, Afrikában, Dél-Amerikában, Ázsiában a szennyvíz 90 százaléka mind a mai napig tisztítatlanul kerül vissza a víztestekbe”. És nem csupán kárt tesz, hanem ellehetetleníti ennek a víznek a felhasználását akár ivóvízként, akár mezőgazdasági vagy ipari célra – hangsúlyozta.

Taxner György azzal folytatta, hogy a biológiai szennyvíztisztítás során keletkezik iszap, amely azért fontos, mert a benne lévő baktériumok segítségével végzi el a tisztítási feladatot. Ez az iszap rengeteg újrahasznosítható anyagot tartalmaz. A szakemberek feladata az volt, hogy azonosítsák ezeket az anyagokat. Kezdetben azzal a céllal tették, hogy minél több biogázt nyerhessenek ki belőle. Kiderült azonban, hogy olyan anyagot is tartalmaz, amit addig ipari eljárásokkal állítottak elő. Ez az ecetsav, amelynek visszanyerésére saját technológiát dolgoztak ki.

Áder János megjegyezte: nagyanyáink is már ecettel tisztítottak sok mindent.

Taxner György egyetértve hozzátette, sajnos a világ közben elfordult a természetes anyagoktól, és a petrolkémiai termékeket részesítette előnyben. Idővel kiderült, hogy ezek nem egészségesek.

„Vissza kell térni a természetes anyagokhoz, mert minél több dolgot tudunk újrahasznosítani, annál jobban védhetjük a környezetünket”

– hangzott el.

A termékcsalád nevének magyarázatáról is szó esett a beszélgetés során. Olyat akartak, ami a külföldi piacon is érthető. A recycle, azaz újrahasznosítani szóból lett a magyar találmányra épülő termékcsalád neve Cycle.

A szakmérnök megjegyezte, hogy az ecetsav mellett más, a mindennapi életben hasznosítható anyagokat is felfedeztek a szennyvíziszapban. Ezek közül az egyik kiskertekben talajjavítóként segíti a gazdákat.

Végül Áder János úgy fogalmazott, hogy több legyet is ütöttek egy csapásra a magyar kutatók. Hozzájutnak az ecetsavhoz, tudnak biogázt előállítani, javítják a talajt, és tisztított vizet is nyernek.