Nyitókép: Marina Dekhnik/Getty Images

Dél-Amerikában létesítenek laboratóriumot magyar tudósok

Infostart / MTI
2024. július 13. 10:35
Dél-Amerika első BSL-4-es, azaz a legmagasabb szintű biobiztonsági laboratóriumának megvalósításában nyújtanak szakmai segítséget a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken.

Az egyetem tájékoztatása szerint a VNL munkatársai tanácsadással és tréninggel segítik az új laboratórium létrejöttét.

A közös munka keretében a brazíliai Centro Nacional de Pesquisa em Energia e Materiais (CNPEM) munkatársai jártak már a PTE szintén BSL-4-es laboratóriumában és egy hosszútávú együttműködés alapjait fektették le a pécsi virológusokkal.

A brazil küldöttség megtekintette a VNL laboratóriumi infrastruktúráját, kiemelten a BSL-4-es facilitást, amely, mint Európa legújabb, legmagasabb biobiztonsági szintű laboratóriuma, számos újítása révén megfelelő fejlesztési alapot biztosít az újonnan létesítendő brazil egységeknek - közölték.

Az együttműködés keretében a brazil és magyar szakemberek hamarosan megkezdik közös kutatásukat, továbbá a PTE virológusai biobiztonsági tanácsadással, a működési rendszer kiépítésével, fejlesztésével járulnak hozzá a Dél-Amerikában hiánypótlónak számító létesítmény létrejöttéhez és biztonságos működéséhez. Mindezeken túl a pécsi laboratóriumban zajlik majd a brazil kutatók oktatása is.

A VNL eddig is több hazai és nemzetközi szervezetnek nyújtott fejlesztéssel, tréninggel kapcsolatos segítséget és szakértői tanácsadást, hiszen a magyar kutatók nemzetközi szinten is elismert biobiztonsági tudással rendelkeznek - írták a közleményben.