Nyitókép: 24K-Production/Getty Images

Páratlan élőlényre bukkantak – a Mars kolonizálását is segítheti

Infostart
2024. július 10. 06:12
Képes ellenállni a szélsőséges szárazságnak, a rendkívül alacsony hőmérsékletnek és a sugárzásnak.

A Kínai Tudományos Akadémia tanulmánya szerint tudósok egy szuperellenálló sivatagi mohafajt azonosítottak az ország nyugati részén, amely a feltételezések szerint segíthet fenntartani a lehetséges Mars-kolóniákat – számolt be a Portfolio.

A Mars környezetét szimuláló körülményeknek kitéve a moháról – Syntrichia Caninervis – kiderült, hogy képes ellenállni a szélsőséges szárazságnak, a rendkívül alacsony hőmérsékletnek és a sugárzásnak.

A mohafaj az ökoszisztéma létrehozásának és fenntartásának alapjául szolgálhat, mivel hozzájárulhat az oxigéntermeléshez, a szénmegkötéshez és a talaj termékenységéhez – olvasható a The Innovation című folyóiratban mejelent tanulmányban, amit a Reuters szemlézett.

A most felfedezett mohafaj „segíthet a más magasabb rendű növények és állatok számára szükséges légköri, geológiai és ökológiai folyamatok meghajtásában, miközben elősegítheti az új lakható környezetek létrehozását, amelyek hosszú távú emberi megtelepedést tesznek lehetővé” – teszi hozzá a lap.

A kutatás során a tudósok megállapították, hogy a moha még azután is képes volt visszanyerni fotoszintetikus és fiziológiai tevékenységét, hogy sejtjei víztartalmának több mint 98 százalékát elvesztette, másodperceken belül, miután hidratálták. Ép állapotban a növény az ultraalacsony hőmérsékletet is elviseli, és regenerálódik, miután 5 évig mínusz 80 Celsius-fokos fagyasztóban vagy egy hónapig folyékony nitrogénben tárolták.