Nyitókép: takasuu/Getty Images

Egy űrhajszárítónak nevezett eszköz hosszabbíthatja meg egyesek életét

Infostart
2024. június 25. 09:38
Egyes egészségügyi beavatkozások során hanghullámokkal kezelik a szöveteket, és ezzel hosszútávú eredmények is elérhetők.

Szívrohamot kapott betegeket vetett alá speciális kezelésnek egy osztrák tudóscsapat.

Az osztrák Innsbrucki Orvostudományi Egyetem kutatói azzal próbálkoztak, hogy hanghullámok segítségével gyógyítsák a sérült szívizmot, röviddel a koszorúér-műtét után. A kutatók ehhez egy „űrhajszárító” néven emlegetett eszközt használtak - írta a hvg.hu. A körülbelül 10 percig tartó eljárás célja, hogy serkentse az új erek növekedését a szívroham után sérült vagy heges területen. A BBC összeállítása szerint hasonló technikát alkalmaznak már a gyógyítás más területén: hanghullámokkal kezelik például a sérült inakat, szalagokat, valamint az erekciós zavarokat is.

A European Heart Journal című tudományos lapban megjelent publikáció szerint az osztrák szakemberek összesen 63 beteget vontak be a kutatásukba. A betegek felét hanghullámokkal kezelték általános érzéstelenítés mellett, míg a többiek "álkezelést" kaptak. Egy évvel a kísérlet elvégzése után a szív által pumpált, oxigénnel teli vér mennyisége az első csoport esetében 11,3 százalékkal, míg a kontrollcsoport esetében 6,3 százalékkal nőtt.

A hanghullámokkal kezelt betegek többet tudtak pihenés nélkül mozogni, és jobb életminőségről számoltak be, mint az "álkezelést" kapó társaik.

Johannes Holfeld, a kutatás vezetője szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezek a betegek képesek akár a kutyasétáltatásra, akár arra, hogy elsétáljanak bevásárolni. A szakember szerint ezek az emberek tovább élhetnek és kevesebb kórházi kezelésre szorulnak majd.