Heti legalább két liternyi mesterségesen édesített ital fogyasztása 20 százalékkal növeli a pitvarfibrillációnak nevezett szabálytalan szívverés kockázatát az ilyet nem fogyasztókhoz képest, erről számolt be a CNN egy új tanulmány szerint - írja a Portfolio.
A hasonló mennyiségű, hozzáadott cukrot tartalmazó üdítők fogyasztása ennek felével, 10 százalékkal növelte az állapot kockázatát, ezzel szemben 100 grammnyi cukrozatlan gyümölcslé 8 százalékkal alacsonyabb pitvarfibrillációs kockázattal járt együtt a kutatás eredménye szerint.
A pitvarfibrilláció érzését az ebben szenvedők a szív "remegéseként, mellkason belüli "szaltózásként" írják le
- írja a lap.
Ez az első olyan tanulmány, ami összefüggést talált a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, illetve a cukorral édesített italok és az említett szívbetegség között, erről Penny Kris-Etherton, a Pennsylvania Állami Egyetem táplálkozástudományok professor emeritusa számolt be.
Hozzáteszik, a jelenség mögött genetikai hajlam is áll, egy 2017-ben napvilágot látott tanulmány szerint az európai ősökkel rendelkezők esetén nagyjából 22 százalék az esélye annak, hogy öröklik a pitvarfibrilláció előfordulását.