Nyitókép: pixabay.com

"Leoltják a villanyt" a Szaturnusz körül – ez ébresztő a csillagászoknak

Infostart / InfoRádió - Imre Júlia
2023. november 19. 09:57
2025-ben átmenetileg eltűnnek a Szaturnusz látványos gyűrűi. Kiss László csillagász szerint a jelenség csupán optikai csalódás a Földről nézve, ugyanakkor a tudósok számára mindenképp izgalmas megfigyeléseket tartogat ez az időszak. A csillagászati érdekességről és a James Webb eddigi eredményeiről kérdeztük a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatóját.

Vetülethatás miatti látszatjelenség, optikai csalódás – így foglalta össze a Szaturnusz körüli történéseket Kiss László csillagász; a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója az InfoRádióban azt a jelenséget kommentálta, amely szerint 2025-ben átmenetileg eltűnnek a Szaturnusz látványos gyűrűi.

"Maga a Szaturnusz-gyűrű alapvetően jeges porszemcsékből álló korong, amit azért látunk olyan szépnek, mert amikor felülről vagy alulról látjuk a síkjából kiemelkedve, akkor visszatükrözi felénk a Nap fényét. Viszont a következő nagyjából másfél-két évben olyan helyzetbe fog kerülni a Szaturnusz a Nap körüli keringésnek köszönhetően, hogy a Földről nézve a mi látóirányunk pontosan oldalról fogja látni ezt a nagyon vékony anyagkorongot" – magyarázta Kiss László.

Ilyenkor a legélesebb képeket készítő Hubble űrtávcsöves megfigyelésekbe vagy akár James Webben is egy sötét vonalként látszik a Szaturnusz bolygó korongja előtt a gyűrű vetületi képe, "nagyobb dolgot nem kell ebbe belelátni". Röviden: maga a látvány szűnik meg egy időre, miközben a bolygó körüli fizikai valóságban semmi sem változik.

Ugyanakkor a tudósok számára különleges megfigyeléseket tesz lehetővé ez a lehetőség:

  • belelátnak "éléről" a gyűrűbe
  • meg tudják mérni a tényleges vastagságát
  • meg tudják mérni a spektrumát a visszavert fénynek, ahogy azt korábban soha.

A jelenség 15 évente következik be, tehát aki most nem részesülhet a "nemlátványból", 2040-ben újra lesz lehetősége.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi - Kiss László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást