Nyitókép: X/Apple

Több nagyot is lépett az Apple az iPhone 15 szériával

Infostart
2023. szeptember 13. 13:04
Az Apple kedden este bemutatta az új iPhone és Apple Watch készülékeket, amelyeket szeptember 22-től lehet majd megvásárolni.

Kétségkívül a legnagyobb újítás, hogy az összes új eszköz megkapja az USB-C csatlakozást és kábelt (még az AirPods-ok is), amivel így az Apple végül elhagyja a Lightningot és áttér az iparági szabványra a töltő- és adatkábeleknél. Emögött az EU-val folytatott hosszadalmas vita húzódik meg.

A másik "nagy szám" a fejlesztéseken kívül, hogy idén - modellek függvényében - 15-50 ezer forinttal olcsóbban kerül a boltokba az iPhone 15, mint a tavalyi 14-es széria tagjai. Az Egyesült Államokban a tavalyival megegyező áron nyit az új termék, vagyis nem az Apple csökkentette a készülékek árát.

  • Az iPhone 15 és iPhone 15 Plus elődeihez hasonlóan 6,1, illetve 6,7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik.
  • Az okostelefonok lekerekített éleket kaptak, a kijelzők 2000 nites maximális fényerőt biztosítanak.
  • A fő kamera 48 megapixeles; a 15 Pro modell 7 kameralencsét kapott.
  • Az akkumulátor az ígéretek szerint 24 órán át bírja "szuflával".
  • Az új, A17-es rendszerchip olyan erős, hogy az erőforrásigényes, látványos PC-s játékokkal is elbír (a bemutatón a Resident Evil 4 Remake-kel példálóztak).

A környezetvédelmet is igyekeztek hangsúlyozni a bemutatón, többek között azzal, hogy az akkumulátor 100 százalékban újrahasznosított kobaltot tartalmaz, illetve hogy elhagyják a műanyag szíjakat és helyettük FineWoven nevű textilre váltanak.

Az alábbi videókon megnézhetők a főbb bejelentések, illetve a teljes bemutató.

Az iPhone 15 műholdas kapcsolatát egyes országokban már közúti segélyhívásra is lehet használni (az USA mellett például Németországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is, de Magyarországon nem).