Nyitókép: fizkes/Getty Images

Ilyen furcsa lila állatot is ritkán látni Magyarországon - fotó

Infostart
2023. szeptember 3. 14:16
A normál pigmentek alultermelődése, mások túltermelődése okozza a jelenséget.

A Kunsági Nemzeti Park honlapján jelent meg egy fotó egy lila rétisáskáról. A nem mindennapi példánnyal kapcsolatban megjegyzik: az egyenesszárnyúak színezete általában a rejtőzködést segíti elő, így leggyakrabban a barna és zöld árnyalatai jellemzik őket, többnyire a növényzethez és az adott terület sajátosságaihoz igazodva. Gyakori, hogy az ugyanazon fajhoz tartozó példányok is változatos szín-mintázatot mutatnak, de akár egyeden belül is változhat az életkor előrehaladtával.

Ritkán azonban megfigyelhető különös színezetű állat is, mint az alábbi képen látható lila színű rétisáska. Ezt egy genetikai rendellenesség, az eritrizmus okozza, amely a normál pigmentek alultermelődését és/vagy a vörös pigmentek túltermelődését eredményezi. Így alakulhatnak ki rózsaszín és lila példányok.

Forrás: knp.hu/Tóth Tímea

Az ilyen sáskák könnyebben kerülnek a ragadozók szeme elé, így rövidebb életűek, ezáltal nehezebben tudják tovább örökíteni ezt a genetikai sajátságot. Emiatt marad ritkaság ez a dominánsan öröklődő genetikai mutáció.