Nyitókép: Pixabay

Lehallgatják a gépelést, így is adatlopás áldozatává válhatunk

Infostart
2023. augusztus 10. 04:30
Az eddigieknél egyszerűbb adatlopási módszert mutattak be brit kutatók, a mesterséges intelligencia a billentyűleütések hangjából is képes megmondani, ki mit gépel.

A Bleeping Computer beszámolója szerint brit kutatók egy mélytanulási algoritmus betanításával képesek voltak megfejteni a billentyűleütéseket azok hangjai alapján, mikrofon használatával – 95 százalékos pontossággal. Amikor Zoomot használtak az algoritmus betanításához, ez az érték 93 százalékra csökkent – és ez cseppet sem megnyugtató, lévén

veszélyben lehetnek azok az adataink, jelszavaink, amiket mondjuk egy konferenciahívás során, bekapcsolt mikrofon mellett írunk be

– olvasható a hvg.hu-n.

Első lépésként a támadás során rögzíteni kell a billentyűleütéseket, ez szükséges az algoritmus betanításához – ismertetik az eljárást. Ezt egy közeli mikrofonnal, vagy a célpont telefonját megfertőzve, és így a annak mikrofonjához hozzáférve lehet kivitelezni, vagy egy Zoom (vagy más hasonló konferenciaprogram) segítségével. A brit kutatók egy MacBook Pro 36 billentyűjének lenyomásából tanították be az algoritmust – minden egyes gombot 25 alkalommal nyomtak le, és mindent rögzítettek.

Ezután speciális eljárásokkal érték el, hogy az egyes leütések hangjai alapján meg tudják jósolni, mit is írtunk le.

Bár ez egyelőre csak egy ellenőrzött kísérlet volt – melynek eredményeit az arXiv folyóiratban publikálták –, de rámutat arra, hogy egyre több helyen leselkedik veszély az adatainkra. És bár nem valószínű, hogy egy csapásra széles körben elterjednek az ilyen támadások – hiszen fontos, hogy valamilyen mikrofon jól működjön a billentyűzetünk közelében –, ez is egy lehetséges új fenyegetés lesz a jövőben.