Nyitókép: Pexels.com

Lesz miért az eget hosszasan kémlelni

Infostart
2023. július 16. 07:00
Beindul a nyári meteorok időszaka, és várható hajnali és alkonyi holdsarló is.

A National Geographic alapján a Hirado.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy július 18-án a Hold mindössze 1 százalékát világítja majd be a napfény alkonyatkor, így rendkívül vékony lesz a sarló. Ennek megcsodálásához az optimális időpont a keleti határoknál 20:50, Budapesten 21:00, nyugaton pedig 21:10 lesz, ekkor körülbelül 4 fokos magasságban jár majd az égitest. A holdnyugta ezt mintegy fél órával követi, így talán sikerülhet – jó északnyugati kilátás esetén – megfigyelni ezt a különösen vékony sarlót.

Mindeközben már aktív a Déli Delta Aquaridák, a Capricornidák, és a Piscis Austrinidák raja, július 17-től pedig már a Perseidák is potyoghatnak. Ez a négy főbb raj, amiből hullócsillagokra lehet számítani. Bár ekkor nincs még olyan erős Perseida-aktivitás, mint augusztus közepén, de ha az időjárás és a fényviszonyok kedvezőek, néhány meteort azért minden órában meg lehet figyelni.

A lassanként hosszabbodó éjszakákon este 22:30-tól körülbelül hajnali 3:30-ig van elég sötét ahhoz, hogy a fényesebb meteorok megfigyelhetőek legyenek – teszik hozzá.