Nyitókép: Forrás:YouTube

Harangi Szabolcs: a szakembereket is meglepte az aradi rengés

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. június 7. 15:04
Az ELTE Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatója az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy még hetekig lehetnek kisebb utórengések.

Egy ekkora, 5,2-es magnitúdójú földrengés viszonylag nagynak számít - mondta Harangi Szabolcs. De ami igazán érdekes, az az, hogy május 23-án már volt itt egy 4-es erősségű földmozgás, amit a szakértők - utólag - a mostani előrengésének tartanak.

Maga a helyszín is figyelemre méltó szerinte, mert Arad környékéről nem nagyon tudni korábbról ehhez hasonló földmozgásokról, Romániában a legveszélyesebb terület ugyanis a Kárpát-kanyar, Vráncsa térsége, ahol nem is olyan régen, Zsílvásárhely környékén voltak rengések. Így még a szakemberek sem számítottak arra, hogy éppen Aradtól 10-12 kilométerre lesz majd a következő földmozgás.

Ezen a vidéken a földrengéseket az okozza - folytatta a szakember -, hogy

az adriai kőzetlemez óramutató járásával ellentétesen forog, és délnyugat felől nyomja ezt a területet.

Északkeleten viszont az ukrajnai, vastag kőzetburok megállítja ezt a mozgást, így a Kárpát-medence egyfajta satuba szorul. Ennek a nyomó erőnek a hatására a szilárd kőzettest, a törések mentén, néha elmozdul. A mostani földrengést is egy ilyen, oldalra történő elmozdulás okozta.

Harangi Szabolcs szerint nehéz megmondani, hogy a közeljövőben lesz-e még hasonló erejű földmozgás, ami ráadásul ennyire kis mélységben történt. Arad közelében ugyanis a felszíntől mindössze hat kilométer mélységben mozdult meg a föld, ezért érezték az emberek ilyen erősen.

Mint mondta, Arad közelében feszültségfeloldódás történt, ami ebben a térségben időszakosan előfordulhat. Kisebb utórengések ugyancsak valószínűek, és már volt is három 2-es magnitúdójúnál nagyobb.

A földrengéseket a felszabaduló energia nagyságával rangsorolják. Ellenben az, hogy az emberek mit éreznek a földmozgásokból, attól is függ, hogy azok a felszíntől milyen távolságra történnek.

Romániában a legveszélyesebb helynek tehát Vráncsa területe számít, ahol majdnem hetente van négyes-ötös magnitúdójú földrengés.

Ám ezek több mint 100 kilométer mélységből érkeznek és ezért nem nagyon érzik az emberek.

Az MTI beszámolója szerint több száz ház megrongálódott a kedd esti, 5,2-es erősségű földrengésben Arad megyében, több községben középületeken is mély repedések jelentek meg. A legtöbb kár Gyorok (Ghioroc) községben keletkezett, ahol több száz ház megrongálódott, a legtöbbnél kémények dőltek le vagy a tetőzet sérült meg, de sérültek nincsenek. Több mint száz kémény omlott le Temeshidegkút (Zabrani) községben is, ahol szintén megrongálódtak tetőzetek, beomlottak mennyezetek, több épületen mély repedések keletkeztek.

Aradon vakolat- és faldarabok estek le a régi belvárosi épületekről, Calin Bibart, a megyeszékhely polgármestere élő bejelentkezésben közölte, hogy a városvezetés a jövőben megbírságolja azokat a tulajdonosokat, akik nem újítják fel épületeiket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Harangi Szabolcs: a szakembereket is meglepte az Aradhoz közeli földrengés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást