Nyitókép: Pixel_away/Getty Images

Pezsgőbontás a Pfizernél, újabb vakcinájukat engedélyezték Amerikában

Infostart
2023. június 1. 11:37
A GSK után a Pfizer is engedélyt kapott az idősebb felnőttek védelmét célzó oltásra.

Az oltások ősztől válhatnak elérhetővé Amerikában: még júniusban hoz döntést az ajánlás ügyében az amerikai járványügyi központ, a CDC - írja a CNN.

Az RSV nagyon fertőző vírus, amely minden életkorban képes megbetegedést kialakítani.

Leggyakrabban a csecsemők és a kisgyermekek kapcsán esik szó arról, milyen súlyos következményei is lehetnek, de az idősekre is veszélyes a fertőzés.

Amerikai adatok szerint évente 159 ezer 65 év fölötti kapja el a betegséget, 10-13 ezer ember pedig belehal ebben a korcsoportban.

A Pfizer oltása, amelyet Abrysvo néven hoznak majd forgalomba, a klinikai kísérlet során 66,7 százalékos hatékonyságot mutatott a két vagy több tünettel jelentkező, közepes súlyosságú alsó légúti megbetegedés megelőzésében, illetve 85,7 százalékos hatékonyságot a három vagy több tünettel rendelkező megbetegedés kivédésében a 60 évesnél idősebb népességben.

Az idősebb felnőtteknek szánt verzió engedélyezését a biztosság 7 tagja támogatta 4 ellenszavazat és egy tartózkodás mellett.

Más RSV-vakcinákon is dolgoznak jelenleg is: a Moderna mRNS-oltásának zajlanak klinikai kísérletei, hónapokon belül benyújthatják a dokumentációt a hivatalnak. A Bavarian Nordic ígérete szerint még idén bejelenti klinikai kísérleteinek eredményeit.