Nyitókép: Pixabay

Nézz fel – Orosz–amerikai űrfogócska kezdődött a fejünk fölött

Infostart
2023. május 2. 20:37
Az amerikai USA-326 katonai műhold nemrég pályamódosítást hajtott végre, hogy lerázza magáról azt az orosz űrszondát, ami követni kezdte a szerkezetet .

Különleges jelenségre lett figyelmes Jonathan McDowell, az amerikai Harvard Egyetem asztrofizikusa. A szakember úgy látja, hogy az egyik amerikai katonai műholdat, az USA-326-ot üldözőbe vette egy orosz űrszonda – írja az Independent beszámolója alapján a hvg.hu.

A Kozmosz-2558-at még 2022 augusztusában indította útnak Oroszország, amit a szakemberek olyan megfigyelő műholdként írnak le, ami képes közel kerülni más műholdakhoz, és információkat gyűjteni tőlük. Az amerikai szerkezet felderítést végez.

A lap azt írja, az orosz űreszköz ugyanazon a pályán mozog, mint az amerikai, de más sebességgel. Ennek köszönhetően már el tudott repülni az amerikai társa alatt. A Kozmosz-2558 márciusban hajtott végre pályamódosítást, hogy magasabban repüljön, így pedig közelebb kerüljön az amerikai társához. Erre válaszul az amerikai műhold is magasabb pályára állt.

Az orosz műhold április 7-én már 30 km-re közelítette meg az amerikait, ám utóbbi pályamódosításának köszönhetően a legkisebb távolság 45 km-re nőtt közöttük.