Nyitókép: Forrás: Vanarama

A tudomány szerint ezek a legszebb és a legrondább autók - mutatjuk

Infostart
2023. április 15. 13:10
A brit Vanarama lízing cég megbízásából tudományos alapossággal megvizsgálták melyek a legszebb és a legcsúnyább hétköznapi autók.

A szépség persze relatív fogalom, ezért a felmérés kászítői a matematikából ismert aranymetszés szabályát vették alapul. Ez egy olyan arányosság, mely a természetben és a művészetben is gyakran megjelenik - írja a vezess.hu. Azokat a formákat, alkotásokat és természeti jelenségeket, melyben felfedezhető az aranymetszés, szebbnek látjuk.

Rövid matekkal magyarázva: két rész az aranymetszés szerint aránylik egymáshoz, ha az egész úgy aránylik a nagyobbik részhez, ahogy a nagyobbik rész a kisebbik részhez. Ez az arányszám egyébként kb. 1,618.

A Vanarama által felkért szakértők e szabály alapján értékelték a brit utakon futó kocsikat, egy 100 pontos skálán, melyből 50 járt pusztán a modellek fő paraméreteihez kapcsolódóan, 50 pedig a vizuális megjelenésért – utóbbi esetében például a márkajel vagy a fényszórók pozícióját figyelték.

Összességében a legszebb autó 83 ponttal az Audi A3 lett.

A győztes remekelt a vizuális megjelenési kategóriában is,

ott 47 pontot zsebelt be az 50-ből, nála jobban csak a Nissan Qashqai, a Toyota Yaris és a Honda CR-V szerepeltek. Utóbbiak azonban nem fértek be még a legjobb ötbe sem, annyira messze volt ugyanis a hosszúság, a szélesség és a magasság egymáshoz viszonyított aránya az aranymetszéstől.

A lista másik végén a legrondább autók sorakoznak. A tudomány szerint a népszerű modellek közül a Kia Picanto a legrondább, a 100 pontból csak 7-et zsebelt be a dél-koreai kisautó. Nála szignifikánsan jobban teljesítettek az utolsó helyet elkerülők, de a Citroën C1, a Kia Sportage, a Land Rover Discovery és a Fiat 500 sem túl szépek, legalábbis a matematika alapján.

A legcsúnyább autók. Forrás: Vanarama

Pár érdekességet megállapítottak a szakértők a számolgatások közben:

  • a szélesebb fényszórójú, már-már az autó közepéig benyúló lámpatestű autókat szebbnek láthatjuk, mint a szűk lámpás kocsikat
  • jól mutat a számok szerint az autó magasságához képest relatíve alacsonyra rakott első embléma is, hátul viszont éppen a magasabban elhelyezkedő logó mutat jól
  • a legszebb karosszéria a felmérés szerint a szedán (átlag: 66 pont), az SUV-k átlaga 46 pont a 100-ból, a legrondábbak viszont a városi kisautók 26 pontos átlaggal.

A felmérés szerint a legszebb autókat a három német prémiummárka készíti, míg a sor másik végén a már felbukkanó márkák állnak, azaz a Kia, a Land Rover és a Fiat.