Nyitókép: Facundo Arrizabalaga

Belső használatra szánt fejlesztéseit osztja meg a világgal a Google

Infostart
2022. december 24. 07:40
Apró karácsonyi ajándékot ad a techcég azoknak, akik számára fontos az adatvédelem.

A cég bejelentette, hogy két, eddig csak belső felhasználásra szánt adatvédelmi eszközét is nyílt forráskódúvá teszi, vagyis bárki számára használhatók lesznek – írja a Hvg.hu.

Az első a Magritte nevű fejlesztés, ami már fel is került a Githubra. Ez az eszköz a gépi tanulást használja arra, hogy észlelje és elmossa a videókban megjelenő objektumokat abban a pillanatban, ahogy azok felbukkannak a képernyőn. A fejlesztés ugyanúgy bevethető például tetoválásokra, mint az arcokra vagy az elhaladó autók rendszámára. Ez a megoldás különösen hasznos lehet például a videós újságírók számára, akik így rengeteg időt spórolhatnak meg a szerkesztés során.

A másik fejlesztés a Fully Homomorphic Encryption (FHE) Transpiler nevű eszköz, ami a kóderek számára lesz hasznos. Az algoritmus lehetővé teszi a számukra, hogy számításokat végezzenek titkosított adatokon anélkül, hogy hozzáférhetnének a személyazonosításra alkalmas adatokhoz – teszi hozzá a híroldal. A Google szerint ez utóbbi elsősorban a pénzügyi szektorban vagy az egészségügyben lehet igazán hasznos, ahol a munka során az adatvédelem a legfontosabb szempont.